tisdag 22 februari 2022

Upp till kamp för kontanterna

» Släng bankerna på komposten.

Jag läste en artikel i dagens Aftonbladet om Lars Tidén som driver en tobakshandel på Södermalm i Stockholm. När han ville ombilda bolaget som driver tobakshandeln från handelsbolag till aktiebolag så ställer hans bank (SEB) som krav att han upphör med kontanthanteringen.

Ja, banken KRÄVER av affärsinnehavaren att han slutar ta emot kontanter av affärens kunder!

Bankerna badar i pengar
För Lars Tidén skapar det ett stort bekymmer. Som för så många andra tobakshandlare så är hanteringen av paket en mycket stor del av verksamheten. Där kräver Postnord att affären ska ta emot kontanter. Den som handlar mot postförskott ska kunna betala med kontanter om man vill. Men banken kräver alltså att han slutar ta emot kontanter.

Jag för min del har ett litet tips. Jag tycker att vi KRÄVER av SEB (och andra banker) att dom inser att dom faktiskt är en verksamhet som har som syfte att ge service till sina kunder. Det handlar inte bara om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Sammanlagt har de fyra storbankerna i Sverige (SEB, SHB, Swedbank och Nordea) gjort en vinst på 430 miljarder kronor under de senaste 5 åren. Mer än 100 miljarder förra året. Under den här tiden har aktieägarna fått utbetalt 297 miljarder i aktieutdelning från dessa fyra banker. Lite förenklat är det en vinst på mer än 40.000 för varje svensk. Varje svensk, allt från nyfödda Amelia till min idag 101 år gamla mamma Alice (Grattis på födelsedagen mamma). Varje svensk har alltså bidragit med 29.000 kronor i aktieutdelning till bankens ägare under dessa fem år. Sug på dom siffrorna!

Men att ge en näringsidkare service med kontanter, det är man inte villiga till. Istället KRÄVER man av affärsinnehavaren att han ska vägra ta emot kontanter i sin butik. Det här är maktfullkomlig girighet i sin prydnad. Jag tror faktiskt inte ens att bankerna skäms. Vilket dom borde göra.

SKÄMS!

Läs:
Storbankerna slår rekord – aldrig haft högre vinst. - Dagens ETC
Hur känns det att ge banken 43 000 kronor? - Andreas Gustavsson i Dagens ETC

Inga kommentarer: