torsdag 24 februari 2022

Putin gör bort sig

» Storhetsvansinne straffar sig.

Krigshetsare på båda sidor verkar ha fått som dom ville. Jag trodde faktiskt inte att Putin skulle gå så långt som att genomföra en storskalig attack mot Ukraina. Efter en lång tids beskyllningar från alla håll trodde jag att Putin skulle satsa på en inrikespolitisk "seger" genom att ytterligare knyta de s.k. utbrytarregionerna Donetsk och Lugansk till Ryssland och sedan dra sig tillbaka och beskylla väst för att det var dom som var krigshetsande.

Nu tror jag att Putin har gjort ett stort inrikespolitiskt misstag. Han får inte ökat stöd inom Ryssland när ryska soldater dödas och Ryssland blir paria i stora delar av världen. Snarast tvärtom!

Ukrainas blågula flagga
Tyvärr är det ju så att alla de sanktioner som nu kommer att införas mot Ryssland kommer att drabba vår ekonomi och vårt samhälle nästan hårdare än det drabbar Ryssland. I varje fall på kort sikt. Att Tyskland stoppar naturgas från Ryssland drabbar europeiska elkonsumenter värre än det drabbar Ryssland. Att Vattenfall nu stoppar leverans av kärnbränsle från Ryssland till de svenska kärnreaktorerna kommer att drabba svenska elkonsumenter mer än det drabbar rysk ekonomi. Även om åtgärderna är helt självklara får det liten effekt på rysk ekonomi. Men däremot på vår ekonomi.

Om detta drar ut på tiden kommer Europa att drabbas av en svår flyktingkris. Flyktingfientliga grupper kommer att få svårt och de Europeiska stater som får ta emot flyktingar får problem på kort sikt. Det handlar nu om att Europa visar en enad front. Både vad hjälper stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och mottagande av flyktingar om konflikten drar ut på tiden.

Läs:
Vattenfall stoppar leveranser av ryskt kärnbränsle. - Ny teknik

Inga kommentarer: