onsdag 2 februari 2022

Israelisk apartheidpolitik

» Det handlar inte om antisemitism.

Amnesty International har släppt en rapport som är mycket kritisk till staten Israels politik gentemot palestinierna. Man kallar i rapporten behandlingen av palestinierna för en apartheidpolitik. Staten Israels yttre gränser har utvidgats med vapenmakt. Palestinier som är bosatta i områden som ockuperats av staten Israel har tvingats bort medan medborgare från staten Israel har fått flytta in på deras mark. - "Palestinierna behandlas som en underlägsen ras," säger Agnés Callamard, Amnestys generalsekreterare i rapporten. Kritiken handlar alltså även om behandlingen av de palestinier och andra araber som redan tidigare bodde inom staten Israels ursprungliga gränser.

Israel har naturligtvis bestört avvisat all kritik och hävdar att det handlar om antisemitism. Det här är en kritik mot staten Israels agerande gentemot palestinierna som jag själv länge kallat för just en apartheidliknande politik. Vad staten Israel måste acceptera och lära sig att förstå är att internationella lagar gäller även för staten Israel. Man kan inte flytta gränser med vapenmakt! Man får inte tvinga bort människor från där dom bor och istället flytta in sin egen befolkning på området. Det handlar INTE om antisemitism, det handlar om att värna människovärdet och internationella lagar.

Det handlar inte om antisemitism att kritisera staten Israel för hur staten Israel agerar. Lika lite som det handlar om islamofobi eller liknande att kritisera staten Iran eller staten Saudiarabien för en obefintlig demokrati och förtryck av sina medborgare.

Det är dags för staten Israel att inse att internationella lagar gäller även staten Israel!

Det går att leva tillsammans i fred

Inga kommentarer: