torsdag 3 februari 2022

Det går upp men också ner

» Vilka partier behövs egentligen?

Det var länge sedan vi tittade på den politiska opinionen i vårt kungarike. Siffernissen Sven Tycker har helt enkelt lyckats avhålla sig från att frossa i en väljarundersökning i flera veckor. Men, nu kan jag inte hålla mig längre. Det är dags! SVT har presenterat sin undersökning för februari idag och som görs av Novus. Det ska påpekas att alla förändringarna ligger inom felmarginalen. Men det blir ju mycket roligare om man kan utläsa något av förändringarna trots detta. Så här ser siffrorna ut:

Socialdemokraterna » » 29,3% (-2,0)
Moderaterna » » 20,5% (+1,8)
Sverigedemokraterna » » 19,8% (-0,3)
Vänsterpartiet » » 9,8% (-0,8)
Centerpartiet » » 7,4% (+0,7)
Kristdemokraterna » » 5,4% (-0,2)
Miljöpartiet » » 3,5% (+0,1)
Liberalerna » » 2,7% (+0,5)

Socialdemokraterna tappar lite av den uppgång man haft på senare tid. Vad det beror på kan man fundera på. Kanske var uppgången lite överdriven? Kanske har man gjort lite självmål på sista tiden?

Moderaterna är det parti som haft en uppgång. Men dom har ju å andra sidan tappat tidigare. Annars verkar Moderaterna just nu främst satsa på att på riksbasis sätta nytt svenskt rekord i KU-anmälningar (man vill väl hamna i Guinness rekordbok...) och lokalt på att göra skandal. I kampen för kärnkraften och i och med det kampen mot vindkraft är man villiga till vilka lögner som helst. ETC uppmärksammade för några dagar sedan hur M i Kävlinge med lite photoshoppande försökte lura folk hur illa det skulle se ut med havsbaserad vindkraft. Alltså photoshoppade man på en bild med stora vindkraftsnurror 10 meter utanför badstranden. Att snurrorna ska ligga flera kilometer ut och knappt syns behövde man ju inte berätta. Lögnen som vapen i den politiska kampen! Samtidigt visar det sig att Trelleborgs moderata kommunalråd Mikael Rubin trampat i klaveret rejält. Det visar sig att han utsatts för utpressning sedan han köpt nakenbilder från en tjej och SMS:at henne: - "fräckt att ha sex med henne i ett par timmar". Nu blev det hela en rejäl personlig tragedi istället. Annars var han väl mest känd för sin kamp för att tillsammans med Sverigedumokraterna förbjuda huvudsjal på tjejer i skolan.

Sverigedemokraterna parkerar under 20%-strecket. Nedgången den här månaden är så liten att den inte har någon betydelse. Men SD-ledningen drömmer ju om fortsatt uppgång. Det är nog en dröm man kan glömma. Delar av SD:s rasismliknande främlingsrädsla har ju främst Moderaterna och Kristdemokraterna i huvudsak tagit över. Och då har ju SD inget nytt att komma med och behövs inte!

Vänsterpartiet behåller sin placering som Sveriges fjärde största parti. Denna månaden går det ner och man hamnar under 10%-strecket. Men det ska vi väl kunna ändra på igen? Eller!

Centerpartiet har en uppgång som motsvarar V:s nedgång. Fast jag tvivlar ju på om det finns något samband.

Kristdemokraterna tappar lite smått. Då har ändå inte Ebba Buschs klavertramp i DN-intervjun för några dagar sedan hunnit komma med. Jag tycker att Kristdemokraterna faktiskt har förlorat sitt berättigande. Partiet fyller ingen funktion längre.

Miljöpartiet fortsätter under 4%-spärren. Jag tror att det var ett rejält taktiskt feldrag att hoppa av regeringen. Det var bra för Socialdemokraterna (och även för Vänsterpartiet och Centerpartiet). Men för Miljöpartiet var det nog ett rejält taktiskt feldrag. Samtidigt har debatten börjat dyka upp om hur Miljöpartiet kombinerar sina försök att bedriva en radikal miljöpolitik med att agera stödparti till borgerliga styren i många kommuner och regioner. Det är inte samma parti och det gör väljarna förvirrade. Ett annat bekymmer är att allt färre svenskar tycker att Miljöpartiet har den bästa miljöpolitiken.

Liberalerna tycker jag egentligen att det är tragiskt att se att vi förlorar ett liberalt parti i riksdagen efter nästa val. Nu bedriver man en rikspolitik som skadar partiets image som liberalt parti. Nyamko Sabunis lappkast hit och dit gör inte att förtroendet förbättras. Hennes påstående att januariöverenskommelsen som gjordes tillsammans med Centerpartiet bara hade som syfte att tvinga på Socialdemokraterna dåliga beslut var nog ett taktiskt feldrag. Nu läser jag att Nyamko Sabuni tvingats till avbön igen till partistyrelsen sedan hon i en DN-intervju trampat i klaveret rejält när det gäller förhållandet till SD har inte gjort det bättre. Dagens Liberalerna behövs helt enkelt inte, men jag tycker att det behövs ett liberalt parti i Riksdagen. Tyvärr är ju dagens Liberalerna inte ett liberalt parti! Istället satsar Liberalerna på en misslyckad kampanj för kärnkraft och mot vindkraft som innehåller ett antal klavertramp.

Läs:
L och MP kvar under riksdagsspärren i SVT/Novus väljarbarometer. - SVT
Väljarbarometern. Så skulle svenska folket rösta om det var val i dag. - SVT
Mikael Rubin (M) köpte nakenbilder – betalade 213 000 till utpressare. - SVT
Politikerkollega i Trelleborg: Jag blev chockad. - SVT
Moderaternas fotobluff – kampanjar mot vindkraft. - Dagens ETC
Ledarskribenten om L-krisen: Oklart vilken roll de fyller. - SVT
Sabuni backar i internt sms: Det blev en pannkaka rent ut sagt. - Aftonbladet
Sabuni i internt sms – backar: Blev pannkaka. - Expressen
Stoppa allt byggande av vindkraft – utred riskerna. - Expressen debatt
Sanningen om kärnkraft. - Illustrerad vetenskap
Trots nya läget – Sverige köper kärnbränsle av Ryssland. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: