måndag 14 februari 2022

Demonstrerande dårar

» Runt om i världen.

Runt om i västvärlden demonstrerar vad som nästan får kallas för proffsdemonstranter för än det ena och än det andra. De stora demonstrationerna med lastbilschaufförer i Kanada t.ex. och kringresande gula västar i Frankrike osv demonstrerar alla formellt för något dom kallar för "Frihet". "Friheten" handlar tydligen om rätten att slippa vaccinera sig mot Coronasmittan. "Friheten" att slippa visa intyg på att man har tagit sitt ansvar och vaccinerat sig när man ska vistas bland en massa andra människor som själva tagit detta ansvar. Det verkar också vara en massa andra "friheter" som är hotade. Dessutom är man missnöjda med att energipriserna har gått upp, att bränslepriserna har gått upp, att matkostnaderna gått upp och en massa annat.

Vi har alla rätt att demonstrera
Jag har viss förståelse för de som demonstrerar mot att kostnaden för el osv har stigit rejält. Det har den gjort i stort sett i alla länder i Västeuropa. Det är alltså inte bara Sverige som drabbats. Bakgrunden är inte, som en del populistiska politiker i t.ex. Sverige försöker lura i oss, att det plötsligt råder brist på elström. För det gör det inte. Den stora skulden har istället det faktum att priset sätts på en marknad där priset blir det högsta som kan pressas ut - för alla. Priset sätts helt enkelt efter den dyraste elströmmen. När naturgasen till en del naturgaseldade elverk i Tyskland stiger kraftigt så stiger priset på elström för alla. Oberoende av om det är billig el från vindkraft och vattenkraft.

Det är helt enkelt dags att stänga ner "Elmarknaden" och sätta priset på ett mer rättvist sätt. Eftersom Sverige exporterar stora mängder elström till Europa blir priset i Sverige detsamma som för den dyraste elen i Europa. Ett vansinnigt system som införts av dessa "marknadsfundamentalister" som ska marknadsutsätta ALLT. Läs gärna den debattartikel jag länkar till i slutet.

Men de nuvarande demonstrationerna handlar om allt möjligt - samtidigt. Stora delar av demonstrationerna verkar ha kidnappats av diverse högerextrema grupper. Det handlar till stor del om bortskämda latmaskar! De som runt om i världen verkligen har anledning att demonstrera för "Frihet" vågar inte detta.

Gå och vaccinera er! Och var beredda på att visa ett intyg på att ni gjort detta om det krävs. Det handlar om att få slut på en smitta. Sluta upp med att vara så spruträdda och bortskämda!

Läs
Elmarknadsmodellen har spelat ut sin roll – nätägarna måste ta kommandot. - Per Norberg i Ny Teknik

Inga kommentarer: