söndag 6 februari 2022

Mer frosseri i siffror

» En högtidsstund för en statistiknörd.

Idag hittar jag Sveriges Radios sammanvägning av olika väljarundersökningar. En sammanvägning som Kantar Sifo gör till Sveriges Radios Ekoredaktion. Siffror som jag inte kan låta bli att frossa i! För visst är det spännande att se hur förändringar i opinionen sker, och att sedan spekulera i varför dom sker? Är man duktig på sån't här kan små marginella förändringar utmynna i spännande teorier. Trots att förändringar är inom det som proffsen kallar felmarginalen. Vi amatörer behöver inte bry oss om sådana petitesser utan kan ha våra vilda spekulationer ändå.

Hur som helst så ser sammanvägningen ut på det här viset för den här månaden med förändringen inom parentes. Läs och njut och fundera ut era egna spekulationer om anledningen till de förändringar som sker:

Socialdemokraterna » » 30,5% (-0,3)
Moderaterna » » 20,8% (+1,1)
Sverigedemokraterna » » 19,2% (-0,6)
Vänsterpartiet » » 9,7% (-0,2)
Centerpartiet » » 7,0% (+0,1)
Kristdemokraterna » » 4,9% (-0,3)
Miljöpartiet » » 3,2% (-0,2)
Liberalerna » » 3,0% (+0,3)

Största vinnaren är Moderaterna. Vad det nu skulle kunna bero på? Min gissning är att moderat gnällande på bensin- och dieselpriser och elpriser gett utdelning. Jag tror att många tror att de höga elpriserna beror på brist på el pga nedläggning av kärnkraft. Och gnäller man på det och upprepar den lögnen tillräckligt ofta så ger det utdelning. Att priserna (främst i söder) har gått upp så stort beror på att priserna i Europa smittar av sig. Sverige är en mer eller mindre ständig exportör av elström och då får vi betala samma pris här i Sverige som elhandlarna får för elen nere i Europa. Sverige har ingen brist på el, vi har i allmänhet ett enormt överskott som exporteras till andra länder. Men priserna sätts inte baserat på vad det kostar att producera elen, utan priserna sätts på en elbörs där priserna trissas upp av att säljarna kan få bra betalt för elen nere i Europa.

Sven Tycker till
Hur som helst är alltså Moderaterna månadens stora vinnare. Månadens förlorare är Sverigedemokraterna! Så det finns ju lite att glädja sig åt också. Ett val på de här siffrorna (som ju skulle innebära att Miljöpartiet och Liberalerna åkte ur Riksdagen) skulle innebär att Ulf Kristerssons dröm om att kunna bilda en regering med Ebba Busch och med stöd av Jimmie Åkesson skulle gå i kras. Jag kan inte tänka mig att Centern skulle stödja en sådan lösning. Alltså får S+V+C 47,2% medan M+Kd+Sd får 44,9%. Socialdemokraterna + Vänsterpartiet är större än Moderaterna + Sverigedemokraterna.

Jag har sagt det tidigare, jag tror att regeringsfrågan efter valet kommer att till stor del att avgöras av vilka partier som eventuellt åker ur Riksdagen. Två ligger riktigt illa till, Miljöpartiet och Liberalerna. Ett ska faktiskt inte känna sig allt för säkra, Kristdemokraterna. Fortsätter Ebba Busch att trampa i klaveret fler gånger så kan det vara kört för henne. Det är inte heller omöjligt för Liberalerna eller Miljöpartiet att klara sig med en rejäl uppryckning och lite stödröster. Alla tre partierna har ungefär en procent till 4%-spärren. Mp och L upp till spärren och Kd ner till spärren.

För övrigt har jag fått min förfrågan i veckan från Åstorps kommun om jag vill ställa upp som valförrättare i valet i september igen. Jag har varit ordförande för ett valdistrikt under de senaste valen. Jag hade tänkt att det kunde vara slut nu, det är långa dagar. Det ska hämtas ut handlingar och möbleras i vallokalen tills den öppnas. Och sedan ska det räknas och redovisas efter att vallokalen stängts. Och så då röstmottagning, kontroll av ordningen och liknande under dagen. Det blir en lång dag kan jag berätta. Hur som helst har vi konfererat, min vice ordförande och jag, och kommit fram till att vi ställer upp ett val till. Under förutsättning att vi får jobba ihop..... Om du får chansen och blir tillfrågad, så ta chansen. Det är ett viktigt arbete att värna vår demokrati, och det är också ett roligt jobb. Lång dag, och även om man får ersättning så blir man inte förmögen. Känner du dig lockad? Ta kontakt med din kommun!

Läs:
Miljöpartiet och Liberalerna under riksdagsspärren. - Sveriges Radio
Mätning: MP och L fortsatt under spärren. - Aftonbladet
Mätning: MP och L fortsatt under spärren. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: