lördag 12 februari 2022

Kärnkraften skapar problem

» Både här och där.

Den svenska kärnkraftsmaffian är väldigt aktiv just nu. Kärnkraften är lösningen på alla problem med höga priser på elström och kommande brister på elström. Att partiledarna i de fyra partierna i den Brunblå sörjan inte tänker så långt som näsan räcker i sin kamp för kärnkraft och mot vindkraft är väl i och för sig inget att förvåna sig över. Det här är politiker som även i övrigt inte tänker så långt i sin jakt på populistiska utspel.

Man kan som sagt undra
Ett av få länder som fortfarande satsar på kärnkraft är Frankrike. I övriga Västeuropa är det i princip Nej Tack som gäller. Och stödet för Tysklands avveckling är stort hos Tysklands grannar. Men Frankrike har deklarerat att det ska byggas ett antal nya kärnkraftverk. Fast finansieringen är ett problem som inte lösts. Det franska kraftföretaget är kraftigt skuldsatt så det är de franska skattebetalarna som kommer att få hosta upp pengar. Men man får väl som så många andra stater som fått problem med att finansiera kärnkraften vända sig till Ryssland och få hjälp. För det är så det gått, i till exempel Finland. Att det tar ca 20 år eller mer innan den nya elproduktionen kommer igång är fransmännens bekymmer.

För övrigt har kärnkraften i Sverige problem. Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, kommer att få stängas av mitt i vintern för akuta reparationer och underhåll. På lördag den 19/2 stängs Oskarshamnsreaktorn ner. Den kommer att vara nedstängd i minst 9 dagar och alltså inte producera någon elström. Här nere i södra Sverige är vi tyvärr beroende av den elströmmen. Dom här kärnkraftskramarna som klagar på den oberäkneliga vindkraften och hävdar kärnkraftens driftsäkerhet är just nu tysta. Vi kan alltså räkna med höjda elpriser när kärnkraften tvingas stänga ner helt oplanerat.

Kärnkraft är dyrt!
Kärnkraft är osäkert!
Kärnkraft tar lång tid!
Kärnkraft är farligt!
Kärnkraft gör oss beroende av Ryssland!
Kärnkraft är INTE bra för miljön!

Det går fortare, är billigare och det är miljövänligare att satsa på vindkraft (och vattenkraft) och sedan bygga ut olika former av regleringar som produktion av vätgas, batterier och att pumpa vatten.

Gå inte på den Brunblå sörjans kärnkraftskramande. Det ger bara dyrare elström!

Läs:
Sveriges största reaktor stänger. - Expressen
Bränsleskada får reaktor att stänga. - Svenska Dagbladet
Ökat importbehov när kärnkraftverket stoppas. - Ny Teknik
Så kan prisskillnaderna mellan elkunder i Sydsverige och övriga landet minska. - Sydsvenskan

Inga kommentarer: