fredag 25 februari 2022

Sverige gjorde rätt

» Det är alltid lättare att veta när man har facit.

I dag presenterade den s.k. Coronakommissionen sin rapport. Det är alltså dom som ska tycka till om ifall de svenska åtgärderna i samband med Coronapandemin var riktiga. Den borgerliga oppositionen är naturligtvis ute efter att hitta fel. Det är en oppositions uppgift att klaga på den sittande regeringen. Gör man inte det så sköter man inte sitt jobb! Se'n kan man ju tycka att det ska finnas någon grund när man klagar så att det inte bara blir gnällande för gnällandets skull. I en del frågor tycker jag det är lite för mycket av det från vår Brunblå sörja.

Det var de svenska åtgärderna mot Coronapandemin det skulle handla om. I början var klagomålen att det infördes för lite åtgärder, sedan att det var för mycket inskränkningar och sedan att det var för lite inskränkningar och sedan att det var för hårda inskränkningar och sedan..... Ungefär så var det. Naturligtvis är det så att alla beslut som fattades (eller inte fattades...) var korrekta avvägningar. När något nytt inträffar är det mycket svårt att veta exakt vad som ska göras. Det handlar om att testa sig fram.

Sverige utmärkte sig i början av att vi stängde ner med försiktighet jämfört med de flesta andra länder. Oppositionspartierna verkade tycka att det skulle gjorts större inskränkningar och nedstängningar. Men man var inte riktig eniga. I början rapporterades det om många som dog i Covid-19. Frågan är hur korrekt den statistiken var? Tittar man istället på siffror över det som kallas överdödlighet så utmärker sig Sverige (och övriga Nordiska länder) av mycket låga siffror av överdödlighet. Överdödlighet handlar alltså om hur många fler som dött än vad som är normalt. I Svenska Dagbladet ser jag idag en artikel som visar på överdödligheten i de Europeiska länderna under 2020-2021. I Sverige låg den på 3,7%. Det är fem europeiska länder som ligger under 5%. Norge, Island, Sverige, Danmark och Finland. Högst ligger Bulgarien som närmar sig 25%.

Slutsatsen är alltså att de Nordiska länderna (inklusive Sverige alltså) klarat den här Coronapandemin mycket bra. Klart bättre än andra länder. Vi har också kunnat se att de Nordiska länderna klarat sina ekonomier bättre än andra länder. Mycket beror detta på att vi inte stängde ner totalt som många länder gjorde i ren panik. Jag vill alltså hävda att de svenska åtgärderna som gjordes i det stora hela varit rätt avvägda. Sedan är det naturligt så att alla beslut inte var korrekta eller fattades vid exakt rätt tillfälle.

Vi har däremot t.ex. lärt oss att det måste finnas beredskapsförråd. Det går inte att tro att det alltid går att beställa nya varor en vecka innan dom ska användas. Det måste finns beredskapsförråd.

Men i det stora hela tycker jag att Sverige gjort ungefär korrekta åtgärder och vid i princip rätt tillfälle. Däremot är det självklart att man när man har facit kan se att allt inte blev exakt rätt.

Läs:
Coronakommissionen: Det borde satts in fler och skarpare åtgärder tidigare. - SVT
Sveriges överdödlighet en av de lägsta i Europa. - Svenska Dagbladet
Var den norska nedstängningen verkligen en förebild? - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: