torsdag 17 februari 2022

Ryssland, Ukraina

» Och diverse säkerhetstjänster.

Jag kom på Sven Tycker i slutet igår in lite på Ukrainakrisen eller Rysslandaggressionen eller vad vi nu ska kalla det hela. Minst verkar oron hur som helst vara i själva Ukraina. Ukrainabon i gemen verkar inte så oroad. Däremot har västvärlden och militärälskarna lyckats bygga upp en rejäl hotande kris. Och stor hjälp har man haft av Putin i Ryssland och media i allmänhet.

Vad Putin och Ryssland hade hoppats uppnå genom att genomföra enorma militärövningar runt Ukrainas gränser samtidigt som man ställde diverse ganska orealistiska säkerhetskrav är det nog inte så många som vet. Om nu ens Putin själv vet? Jag är dock ganska övertygad om att det aldrig funnits någon plan på en regelrätt invasion av Ukraina från Rysslands sida. Det skulle inte gynna Ryssland det minsta.

Däremot kan det mycket väl ha funnits tankar om att ytterligare säkra "kontrollen" över de gränsområden som idag har en rysk majoritet och som kontrolleras av ryskvänliga (och ryskstödda) grupper. Kanske tycker man inom kort att man uppnått något sådant och drar sig tillbaka. Låt oss hoppas.

Sluta hetsa
Tyvärr finns liknande konfliktrisker i gränsområdena mellan Ryssland och flera andra tidigare Sovjetiska delrepubliker. Det bor ryssar inne i tidigare delrepubliker och som nu när Sovjetunionen fallit samman har hamnat i helt andra länder än Ryssland. Och man känner sig inte hemma. Det finns t.ex. stora rysktalande minoriteter i flera av de baltiska staterna också. På många håll är dom inte ens medborgare i det land där dom bor utan bor som statslösa i gränstrakterna. Detta är naturligtvis grunden för riskabla kommande konflikter. Problem som måste lösas innan det utvecklas till större konflikter.

Ryssland löste en sådan konflikt med Krim på en som man tycker i Moskva var en bra lösning. Krim annekterades helt enkelt. En lösning som naturligtvis inte är acceptabel ur folkrättsligt perspektiv. Hade de som bor på Krim blivit tillfrågade hade helt säkert en stor majoritet valt att Krim skulle återföras till Ryssland. Återföras till Ryssland eftersom Krim ju inte är ett område som traditionellt är en del av Ukraina. Istället var Krim en del av Ryssland men fördes av rent administrativa skäl över till Ukraina på 50-talet.

Tyvärr är krigshetsandet just nu alldeles för förhärskande. Både bland politiker, militärer, experter och i media. Vad vi har lärt oss är att aldrig lita på militärer och säkerhetstjänster. Jag litar inte på Ryssland och Putin. Men jag litar inte heller på t.ex. amerikanska säkerhetstjänsten. Dom rapporterar vad som är fördelaktigt - för dom. De medvetet påhittade lögnerna som användes för att motivera invasionen av Irak har för alltid gjort att jag inte litar på den amerikanska säkerhetstjänsten. Och alla lögner och hetsande propaganda - från alla parter - gör att en konflikt som inte behöver eskalera kan göra detta ändå.

Lugna ner er!

Inga kommentarer: