lördag 19 februari 2022

Om vissa politikers brist på omdöme

» Både här och där.

Uppslaget till dagens funderingar eller tyckerier om brist på omdöme fick jag när jag läste en artikel i Helsingborgs Dagblad som berättade om den moderata ledamoten i stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg som under ett digitalt möte med nämnden i torsdags kväll glömde att stänga av mikrofonen innan har vräkte ur sig ett: - "Håll käften jävla arab", uppenbart riktat mot nämndens vice ordförande Ali Shibl (S) som precis hade ordet. Moderaten Mirko Zupanic insåg ganska snabbt sitt misstag att inte ha stängt av mikrofonen sedan ett antal andra ledamöter upprört reagerat. Det ska påpekas att Moderaterna nu får nominera en ny representant i stadsbyggnadsnämnden.

En annan moderatpolitiker som ibland har lite svårt för att visa omdöme är riksdagsledamoten Ida Drougge. Just i dagarna när det drivs en kampanj mot socialtjänsten i Sverige som beskylls för att medvetet ta barn från muslimska föräldrar har det uppmärksammats att Ida Drougge för några månader sedan deltog och höll tal under en demonstration med liknande syfte. Ida Drougges bristande omdöme att inte kontrollera vilka hon ställer upp för är ett återkommande problem. Kan hon få möjlighet att angripa regeringen eller offentliga verksamheter så är alla medel tillåtna så då kvittar det vad det egentligen handlar om. Det är Ida Drougges resonemang. Kanske ska man tänka först ibland!

Sven Tycker alltid något
Att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson inte alltid har så lätt med omdömet är ingen nyhet. I en intervju med SVT för några dagar sedan var det för Jimmie Åkesson omöjligt att välja när han tvingades välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin. Ett val som väl trots allt inte borde vara för svårt om man tror på demokratin? Gör man inte detta, så kanske valet blir svårare? Jag kan nog med jämna mellanrum här på Sven Tycker beskyllas för att ta Ryssland i försvar och kritisera USA. Min utgångspunkt i mina resonemang är dock att man alltid måste försöka sätta sig in i alla parters resonemang. Och, att man aldrig kan lita på supermakter! Svensk media intar dock inte en neutral nyhetsförmedlande roll, så ibland kan det behövas en motpol. Hamnar jag i en situation där jag tvingas välja, så är trots allt valet mellan demokrati och diktatur inte så svårt. Men det är det tydligen för Jimmie Åkesson! Behöver man säga något mer?

Apropå Sverigedemokraterna så kan vi ju trots allt inte låta bli att nämna SD:s gruppkollega i EU-Parlamentet Angel Dzhambazki från det nationalistiska partiet Bulgariens nationella rörelse (IMRO) som tyckte att en Hitlerhälsning var en lämplig avskedsgest när han lämnade lokalen för några dagar sedan. Den totala bristen på omdöme blev uppenbarligen till och med för mycket för SD:s EU-Parlamentariker. Det bulgariska partiet IMRO och svenska SD tillhör samma partigrupp långt ute på högerkanten i EU-Parlamentet. Här frodas en hel del underliga partier.

I Dagens Nyheter läste jag för några dagar sedan om Jimmy Thunlind. Han hoppade för några år sedan från Moderaterna till NMR, Nordiska motståndsrörelsen. En våldsam grupp ute på högerkanten långt utanför SD på högerflanken som är tydligt inspirerade av nazismen och inte drar sig för att använda våld mot de man tycker är misshagliga. Vilket kan vara allt från politiska motståndare, judar eller invandrare. Politiskt omdöme saknas totalt. Jimmy Thunlind blev snart en ledande figur inom NMR men tyckte tydligen till slut att det blev lite väl våldsamt och extremt och hoppade nyligen av igen. Idag kallar han NMR en terrorsekt.

En annan politiker som ofta visar stor brist på omdöme är Kristdemokraternas Ebba Busch. Hennes medlemskap och stöd till diverse extrema kristna sekter och kristna grupper (som extrema abortmotståndare) är något som inte diskuteras tillräckligt. En av dessa extrema kristna sekter som Ebba Busch valt att vara medlem av är Hillsong Church. Där hon även ställt upp på arrangemang som ordnats av sekten. Men Ebba Buschs omdöme är inte det mest framträdande med hennes politiska gärning.

Slutligen så lämnar vi de rena politikerna och går över till de politiska tjänstemännen, eller vad vi ska kalla dom. I Kiruna har den nyanställda kommundirektören Johan Bergstad hamnat i blåsväder innan han ens börjat jobbet. Detta efter att det framkommit vad han tycker om vissa politiska partier som han som högsta tjänsteman i Kiruna nu ska jobba tillsammans med. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunisterna beskriver han i ett inlägg på Facebook som ”feministiska elitistpartier". Uppenbart är att han känner en stark motvilja mot t.ex. feminism och rödgröna idéer i allmänhet. Det han benämner som "kommunister" är tydligen Vänsterpartiet. Hur som helst tyckte inte den borgerliga majoriteten i Kiruna att det är något problem att vara högsta chef för en kvinnodominerad arbetsplats och samtidigt vara kraftig motståndare till feminism. Bristen på omdöme återfinns på många håll!

Läs:
Politiker kallade ledamot ”jävla arab” – avgår omedelbart. - Helsingborgs Dagblad
Riksdagsledamot talade på demonstration mot socialtjänsten. - Dagens Nyheter
Åkesson kritiseras efter medverkan i SVT: verkar sakna demokratisk kompass. - Dagens Nyheter
Tänk att Moderaterna vill bilda en regering som är beroende av ett sånt här parti. - Isobel Hadley-Kamptz ledare i Dagens Nyheter
Kristersson om Åkessons uttalande: Obegripligt. - Svenska Dagbladet
SD-partigrupps­kamrat gjorde nazisthälsning. - Svenska Dagbladet
Anklagas för att heila i EU-parlamentet. - Svenska Dagbladet
Han hoppar av nazistiska NMR – men vilket är hans ansvar för hetsen mot Norrköpings judar? - Dagens Nyheter
Ebba Busch medlemskap i den kristna sektkyrkan. - Aktuellt Fokus
Kommundirektör i blåsväder – redan innan han tillträtt. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: