måndag 7 februari 2022

Omdömeslösa politiker

» Naiva och verklighetsfrämmande.

I en gemensam debattartikel går de fyra partiledarna för den Brunblå Högeralliansen ut och kräver nybyggnad av svensk kärnkraft. En debattartikel som tyder på en total aningslöshet och naivitet från de fyra. Intressant är om de fyra, Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L), menar allvar eller om det bara är ett populistiskt försök att locka sympatisörer. Dom borde inse att det är ett orealistiskt krav som bygger på fantasidrömmar.

Utsläppen från olika elproduktion
Som Energiminister Khashayar Farmanbar (S) påpekar så är det inget som hindrar kraftbolagen från att bygga ny kärnkraft idag. Det finns inget som förbjuder kraftföretagen att bygga nya kärnkraftsaggregat. De inskränkningar som finns handlar om att det finns en maxnivå på 10 aggregat i drift och att om man ska bygga nytt så ska dessa etableras där det redan finns kärnkraft och det finns framdraget ledningar.

Men ingen vill!

Verkligheten är nämligen den att kärnkraft är dyrt. Det är mycket dyrt! Att kraftföretagen inte vill investera i ny kärnkraft beror helt enkelt på att den el dom skulle producera blir dyr och det skulle bli problem att få betalt så att kostnaderna täcks. Ska vi bygga ny kärnkraft i Sverige så krävs det helt enkelt att skattebetalarna pungar ut med rejäla summor i subventioner. DU och jag ska alltså subventionera elen med våra skattepengar.

Lägg till detta att det tar lång tid innan kraftproduktionen kommer igång. Det tar 20-30 år från planeringsstart tills anläggningen producerar elström som kan matas ut till kunderna. Vi behöver elen fortare. Det är billigare att bygga ut vindkraften. Det går fortare att bygga ut vindkraften. Det är miljövänligare att bygga ut vindkraften. Det är helt enkelt smartare (billigare, snabbare och miljövänligare) att bygga ut vindkraften och komplettera detta med olika former av planerbarhet. T.ex. med batterier, vätgasproduktion, pumpning osv för att komplettera när vindkraften inte producerar tillräckligt. Om detta ens händer när vindkraften byggts ut ytterligare. Utsläppen från kärnkraft är mycket större än sol-, vind- och vattenkraft. Uran ska brytas, det ska byggas osv.

xxxxx
Det största problemet med dagens vindkraft är att den producerar för mycket elström när det blåser bra. Man får idag i princip betala för att den INTE ska producera el ibland. Redan idag är Sverige en stor exportör av elström. Vi exporterar mer eller mindre ständigt elström till andra länder. Det är denna export via elhandelsföretag på elbörsen som trissar upp priserna eftersom elpriserna nere i Europa är mycket högre än i Sverige.

Den enda effekten av den Brunblå Högeralliansens krav på kärnkraft är att vi skulle få dyrare el och högre skatter och sämre miljö. OCH, vi skulle få vänta på elproduktionen mycket längre än andra lösningar.

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L), (dom har undertecknat i storleksordning), har helt tappat kontakten med verkligheten i kampen om de populistiska väljarna.

Läs:
Utveckla kärnkraften – den har en nyckelroll. - Svenska Dagbladet - debattartikel
Kravet från fyra partiledare: Utveckla kärnkraften. - Ny Teknik
Energiministern sågar kärnkraftsutspel: Vem ska betala. - Ny Teknik
Kommuner, säg ja till vindkraft för att få lägre elpriser. - Dagens Samhälle - debattartikel
Import och export av el 2021. - SCB
Kärnkraft kan inte lösa klimatkrisen. - Dagens ETC (låst artikel)
7 punkter: Här är kärnkraftens största problem. - Dagens ETC (låst artikel)

Inga kommentarer: