lördag 22 januari 2022

Vaccinskeptiker

» Och allmänna fegisar.

Liberalerna är ett parti i kris. Riktig kris! Ett av partiets senaste utspel i ett panikartat försök att locka till sig sympatisörer är en protest mot regeringens pandemiinskränkningar. Sverige tillhör de länder i Europa som tagit till med mest mjuka handskar när det gäller inskränkningar och tvång för att bekämpa Coronaviruset. I början av pandemin handlade den mesta kritiken mot regeringen om att man gjorde för lite, att man tog i för mjukt. På senare tid har kritiken främst handlat om att det är för mycket inskränkningar. Liberalerna (och andra partier i panik på jakt efter röster) försöker locka till sig vaccinvägrare och andra grupper som vill förminska riskerna med Coronaviruset. Det hoppas man göra genom att kritisera de inskränkningar som trots allt görs. T.ex. begränsningar av folkmassor, krav på vaccinationsintyg osv.

Annars har ju Sverige kommit långt när det gäller vaccinationsgrad t.ex. Detta utan att ta till tvångsåtgärder som en del länder har gjort. Exempelvis Grekland och Österrike har ju nu gjort det olagligt att vägra vaccination. Själv tror jag inte att man når de inskränkta vaccinskeptiker (vaccinvägrare) som finns. Dom känner sig bara ännu viktigare och duktigare om dom kan få bli martyrer också. Att ställa krav på att man kan visa intyg på att man blivit vaccinerad tycker jag däremot är en rimlig åtgärd. De som tagit sitt ansvar och tagit sina sprutor kan fortsätta att leva någorlunda normalt. Medan däremot de fegisar som vägrar vaccinera sig får acceptera att deras liv blir inskränkt. Det får dessa grupper acceptera.

Vaccinationer och olika inskränkningar som gjorts har haft stora effekter. Antalet personer som avlider i landet är t.ex. inte högre än vad som är normalt under ett år. De som trots allt avlider pga Covid-19 är alltså idag så få i det stora hela att det märks inte i statistiken. Kanske till och med de olika inskränkningar och försiktighetsåtgärder som vi gör minskar spridningen även av andra sjukdomar. Där t.ex. den sedvanliga säsongsinfluensan alltid kräver människoliv. Men försiktigare liv och olika begränsningar minskar även spridningen av denna.

Att vaccinationen har effekt kan vi klart fastslå. Att vaccinera sig är ingen garanti för att man inte blir sjuk i Covid-19. Precis som att använda säkerhetsbälte inte är någon garanti för att man klarar sig från skador vid en trafikolycka. Men säkerhetsbälte, MC-hjälm osv minskar riskerna radikalt. Det är lika med vaccination och Covid-19. De som trots allt blir sjuka får ett mycket mildare sjukdomsförlopp. De som ligger på sjukhus för intensivvård pga Covid-19 är nästan uteslutande icke-vaccinerade. Medan drygt 80% av svenskarna är vaccinerade så är nästan alla som får intensivvård icke-vaccinerade. De som räknar på statistiken har kommit fram att riskerna är ungefär 10 gånger så stora för de som valt att inte vaccinera sig.

Gör din plikt
Man kan tänka att då är det väl bara att acceptera det och låta dom skylla sig själva. Men verkligheten är den att det kostar stora pengar att ge sjuka intensivvård på sjukhus. Kostnader som vi alla får betala - även vi som har vaccinerat oss. Dessutom tar man sjukhusplatser och resurser från andra sjuka som får lida i onödan för att sjukhussängarna tas upp av inskränkta fegisar.

I dag har det hållits "stora" demonstrationer på många håll i protest mot krav på vaccinationsintyg t.ex. Demonstrationer som arrangeras av vaccinvägrargrupper. Grupper som är på väg att infiltreras och tas över av högerextrema och nazistiska grupper. I Stockholm har man tydligen fått polistillstånd för 3.000 deltagare. Man hävdar att man fått anmälningar från 18.000 deltagare. - "De har inte brutit mot tillståndet i nuläget i alla fall" kommenterar polisen det hela med. För övrigt vet jag inte så mycket när jag skriver detta.

Men några slutsatser kan vid dra. Gå och vaccinera dig i enlighet med de rekommendationer som vi får från experterna. Följ de rekommendationer i övrigt som utfärdas. De som protesterar och demonstrerar har andra baktankar bakom sina aktiviteter och sitt ryktesspridande. Det är inte DITT välbefinnande det handlar om för deras del. Det handlar om att locka sympatisörer som kan användas även i andra frågor. Det handlar om att sprida negativism med andra baktankar.

Har du inte vaccinerat dig? Gå och gör det! Jag har fått de tre sprutor jag rekommenderats. Enda biverkan var lite lätt ömhet i armen några dagar efter den första sprutan. Eftersom jag dessutom hade en mild släng av Covid-19 redan innan vaccinationskampanjen kommit igång är jag inte det minsta orolig för att bli sjuk. Skulle jag mot förmodan smittas skulle jag troligtvis inte ens märka att jag blev sjuk. Men jag är försiktig när jag gör mitt dagliga besök hos min snart 101-åriga mamma. Henne vill jag att riskera att smitta. Hon har också fått sina tre sprutor så riskerna är små men man behöver ju inte ta några risker.

Läs:
Regeringen har gått för långt - avskaffa pandemilagen. - Liberalerna i Göteborgs-Posten
Flera tusen demonstrerar mot vaccinbevis i Stockholm. - Sveriges Radio
Stor demonstration mot coronapass. - Aftonbladet
Säpo varnar för extremister vid demonstrationer. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: