söndag 23 januari 2022

Det är faktiskt allvar

» Även för kristdemokrater.

De flesta har insett att den globala uppvärmningen är här. De flesta inser att något måste göras för att bromsa den utvecklingen. Antalet klimatskeptiker och klimatvägrare har minskat rejält allt eftersom det blir allt mer uppenbart hur det står till med vår planet - och vad vi gör med den.

Vår romantiserade vinter
Sedan kommer vi till acceptansen till att göra de inskränkningar som måste göras. Hos ALLA! Det innebär att man kan få se sådant som när ett Kristdemokraterna i kris i ett populistiskt utspel vill göra dieselbränslet mer miljöskadligt för att spara en slant och kunna sänka priset - och därmed locka väljare. Naturligtvis är det så att varje enskild åtgärd som görs inte var för sig har så stor betydelse. Men det är många (små som stora) åtgärder som måste göras. I en del fall påverkar det vår bekvämlighet, i andra fall påverkar det vår ekonomi och i andra fall kanske det bara påverkar våra rutiner. Men mycket måste genomföras för att vända utvecklingen.

Jag var ute och gick en liten promenad i vintervädret idag på eftermiddagen. Ja, vinterväder och vinterväder? Termometern visade +8 grader och det var genomdimmigt. Rejält dimmigt när jag gick ut. Det var alltså inte vinterväder, det var mest höstväder även om det alltså är den 23 januari. Jag mötte en gammal vän Anneli och vi diskuterade skillnaden mellan dagens vinter och vår barndoms vinter. Vi kom ihåg hur man på vintrarna spolade den gamla idrottsplatsen Klintagård så att vi kunde åka skridsko där. Vi mindes hur vi åkte utför i pulka och tefat vid Kärleksbacken. Jag berättade hur vi åkte skridsko på frysta översvämningar på åkrarna och utförsåkning i gamla tegelbrukets lertag. 2 sekunder ner och 5 minuter upp! Hur vi kunde åka sparkstötting på gator och trottoarer. Dom vintrarna får vi inte åter. Naturligtvis så har vi ett romantiskt minne som inte helt stämmer överens med verkligheten.

Jag såg i tidningen att man kommit fram till att av de 21 städer som arrangerat Vinter-OS så kommer bara en (Sapporo i Japan) att vid sekelskiftet ha möjlighet att arrangera ett Vinter-OS igen. Redan idag kör snökanonerna för fullt. Tror ni att det finns några argument som biter på de mest inbitna klimatskeptikerna? Hur övertygar vi alla de som tycker att "någon annan" får vidta åtgärder. - "JAG kan inte offra pengar eller bekvämlighet. Det får någon annan göra!"

Vi måste ALLA dra vårt strå till stacken! Även kristdemokrater!

Läs:
Varmare vintrar hotar framtida OS. - Aftonbladet
Varmare vintrar hotar framtida OS. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: