torsdag 13 januari 2022

Säpo klantar

» Kan man lita på dom?

Frågan vad SÄPO, Säkerhetspolisen, egentligen sysslar med har aktualiserats i samband med två olika ärenden helt nyligen. SÄPO:s uppgift är ju att ansvara för rikets säkerhet. Inte mot vanlig kriminalitet som vanliga polisen utan rikets säkerhet och ledande företrädare för samhället och deras säkerhet. Om man lyckas med detta kan vi fundera över.

Hur många länder har fått sin statsminister mördad (Olof Palme)? Hur många länder har dessutom fått ytterligare en minister mördad (Anna Lindh)? Vid båda tillfällena hade dom inget som helst skydd med sig när dom rörde sig ute i samhället. Det var alltså "lätt" för en presumtiv mördare att slå till. När det gäller mordet på Olof Palme så hade Olof Palme själv bett om att få vara helt privat och gå på bio med sin hustru. Alltså lydde SÄPO Olof Palmes önskemål och stannade hemma och drack fika istället för att skydda statsministern.

Något sådant önskemål hade dock inte Anna Lindh framfört. Man kan ju tycka att det som hände med Olof Palme borde ha lärt SÄPO något. Men Anna Lindh kunde gå och handla på NK utan något livvaktsskydd. Mindre än två veckor innan händelsen på NK hade hon attackerats av en berusad man i samband med ett politiskt möte. Med tanke på denna bakgrund är faktiskt SÄPO:s förklaring till varför hon var utan skydd direkt patetisk. Och skandalös:

Den svenska säkerhetspolisen
- "Vi har del av statsrådens officiella program. Det har inte bedömts att Anna Lindh behövde skydd i mer privata sammanhang."

En kommentar som lite påminner av SÄPO:s kommentar till att en person som var efterlyst och vistades illegalt i Sverige kunde vara anställd av ett privat städbolag och utföra städning i statsminister Magdalena Anderssons privata hem. När hon fastnade i nätet (av en ren tillfällighet) var SÄPO:s förklaring till att man inte kontrollerade de personer som hade tillgång till statsministerns privata bostad direkt patetisk igen:

- "När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna."

Vem f-n är det då som ska kontrollera de som ska komma in i "skyddspersonernas" hem? Är det skyddspersonerna själva som ska kontrollera säkerheten hos de som kommer in och städar, fixar elströmmen, fixar stopp i avloppet, lägger om taket osv?

För en tid sedan gick en 15-åring till attack på en skola i Eslöv. Maskerad med mask osv gick han utan någon direkt anledning till attack med kniv och knivskar både lärare och andra elever. Grabben har precis nyligen dömts för det hela. Det intressanta är att den svenska polisen fick innan händelsen varningar från CIA i USA om att grabben visat ett sjukligt intresse för olika högerextrema och rasistiska skolattacker och liknande. T.ex. attacken mot en moské i Christchurch i Nya Zeeland där totalt 51 personer mördades när en högerextrem rasist från Australien gick till attack. Grabben från Eslöv tittade upprepade gånger på den film som gärningsmannen lade ut på Internet. Någon reaktion från SÄPO? Nä!

Nu har för ett par dagar sedan en idag 16-årig kompis till den då 15-årige Eslövskillen attackerat en privat gymnasieskola i Kristianstad och knivskurit flera personer. Att han var kompis med 15-åringen och delade hans stora intresse för skolattacker och liknande verkar inte SÄPO ha brytt sig om. Man visste om vänskapen! Kristianstadskillen förhördes bland annat i samband med utredningen om Eslövskillen.

Vad sysslar SÄPO med? Förutom att jaga kurdiska "terrorister" och dricka kaffe?

Läs:
Måndag hela veckan med dumma Säpo. - Peter Kadhammar i Aftonbladet

Inga kommentarer: