måndag 3 januari 2022

Hållbar energi

» Sven tycker till om energiproduktion.

Den Höge Allsmäktige (EU alltså) håller på att diskutera vilken energiproduktion som är "hållbar energiproduktion". Här i Sverige har det diskuterats så intensivt främst pga inställningen till kärnkraft. Det har ju gått så långt att frågan är på väg att bli en KU-anmälan här i Sverige.

Vad handlar det då om? Jo, jag läser att EU-Kommissionen är på väg att klassa elproduktion med kärnkraft och naturgas som hållbar energiproduktion. Vilket ju inte handlar om att man tycker att kärnkraftverk eller naturgasverk är hållbara investeringar. Men man tycker att det finns det som är ännu värre.

Här i Sverige är tydligen moderaterna på gång att KU-anmäla regeringen för behandlingen av kärnkraften i diskussionen. Bakgrunden är att det fattats ett majoritetsbeslut i den nämnd som diskuterar EU-ärenden innan EU-behandlingen om att kärnkraften ska från svensk sida behandlas som hållbar energiproduktion (M+Kd+L osv). Den svenska regeringen har sedan när frågan diskuterats i EU-Kommissionen förklarat att den åsikten håller inte regeringen med om (S+Mp+C osv). Något som då alltså inte Moderaterna tycker att regeringen har rätt att deklarera. Så det har blivit en av alla dessa tramsiga och meningslösa KU-anmälningar.

Det intressanta är alltså att man även i EU-Kommissionen är på väg att tycka att möjligheten att elda upp naturgas för att producera elström är en hållbar energiproduktion. Men, vi vet sedan tidigare att när EU ska diskutera verkligheten så är just verkligheten inte alltid den intressanta frågan utan det är prestige och taktik.

Den intressanta frågan är trots allt kärnkraften. Det är inte bara i Sverige kärnkraftens framtid är under diskussion. Frankrike satsar fortsatt på kärnkraft. Tyskland håller på att avveckla. Tre av sex aggregat stängdes ner i nyår och de återstående tre ska stängas vid nästa årsskifte. I Sverige har vi ju hållit en folkomröstning om kärnkraftens framtid. En omröstning som gav en klar majoritet för de båda alternativ som innebar en avveckling men i olika takt. Sedan dess har politikerna ändrat beslutet. Det finns inte längre något beslut i Sverige om att avveckla kärnkraften. Det är upp till kraftbolagen. Problemet för kärnkraftens vänner är att elproduktion med kärnkraft är dyr elström. Vattenkraft, vindkraft, solkraft osv är billigare. Alltså kommer de aggregat som fortfarande finns i drift att sakta och säkert avvecklas när dom blir för dyra i underhåll. Nya kommer inte att byggas om inte skattebetalarna ska subventionera elproduktionen.

Och då har vi inte funderat över hur vi ska göra med det livsfarliga radioaktiva avfall vi får. Avfall som kommer att vara livsfarligt i mer än 100.000 år framåt. EU-Kommissionen kräver tydligen att avfallet ska förvaras på ett säkert sätt. Hur förvarar vi avfallet säkert i 100.000 år? Vi skänker inte bara avfallet till våra barn och deras barn och deras barn. Vi skänker det till kommande civilisationer! Inte generationer utan civilisationer.

Hur som helst så ser jag att man nu tydligen är på väg att få igång reaktorn i Ringhals igen som ju fick tvärstoppas. Det händer lite då och då. Det här är så farliga saker att olyckor får katastrofala konsekvenser (Se Fukushima, Harrisburg, Tjernobyl osv). Det innebär att man måste ha enormt hårda säkerhetskontroller. Alltså är det tvärstopp med jämna mellanrum.

Lägg till detta utvinningen av uran och avfallet. Kärnkraft är INTE en hållbar energiproducent. Och inte Naturgas heller!

Läs:
Kärnkraft och gas hållbar övergång i EU. - Svenska Dagbladet
Ytterligare problem med Ringhals 3 – läcka vid turbinen. - SVT
Prognosen: Höjda elpriser efter stoppet på Ringhals 3. - Aftonbladet
Finska superreaktorn klar – Europas största. - Svenska Dagbladet
Historiens värsta kärnkraftsolyckor. - Expressen

Inga kommentarer: