söndag 16 januari 2022

Svensk sjukvård

» Tyngd av byråkrati.

Svensken är friskast i Europa! I varje fall om man ska titta på behovet av att ligga inlagd på sjukhuset. Sverige har nämligen, räknat per innevånare, det minsta antalet sjukhussängar i Europa. Detta måste ju bero på att behovet av att ligga inlagd på sjukhuset för vård är det lägsta i Europa. Och är behovet av sjukhusvård det lägsta så måste det ju innebära att vi är friskast.

En svensk bristvara
Eller ni kan komma på något annat skäl? Ansvaret för sjukvården i Sverige har regionerna. Det är alltså regionerna (där de flesta har blått styre) som bestämt att vi har mindre behov av sjukvårdsplatser än de flesta andra länder. Regionerna har en egen beskattningsrätt. Det finns de som tycker att dessa val är felaktiga. Att vi borde ha fler sjukhussängar. Att vi helt enkelt skulle ha fler sjukhusplatser, mer personal på sjukhusen, att vi helt enkelt ska satsa mer skattepengar på sjukvården istället för att koncentrera oss på att hålla skatterna nere.

Sedan finns det dom som snarast tycker att vi borde använda pengarna mer effektivt. Med jämna mellanrum kan vi läsa om fantasisummor i ersättningar till de högsta cheferna inom regionerna. De som klagar på att våra politiker har för höga löner ska observera att de byråkratiska cheferna har löner som ligger långt över detta. Men visst finns det anledningar att fundera över vilka löner som ska höjas. Löneutvecklingen för de höga byråkraterna inom regionerna ligger långt över löneutvecklingen för sjuksköterskor, barnmorskor osv.

Moderatstyrda Region Stockholm i topp
I dag läste jag en artikel i Svenska Dagbladet som berättade om vilka yrkeskategorier inom sjukvården som ökar mest. Om ni trodde att det var folket på golvet så ska ni fundera lite till. Under de senaste 13 åren (2008-2020) har antalet anställda inom vården i Sverige ökat med drygt 33.000. Av dom var ganska exakt en tredjedel byråkrater och två tredjedelar övriga yrkeskategorier. Och detta kan vi väl till nöds acceptera.

Men så har Svenska Dagbladet delat upp det på de olika regionerna / landstingen (som vi sade förr). I Östergötland så var bara 14% av personalökningen byråkrater. I Västra Götaland var det 23% och i Värmland och Halland var det 24%. Min egen region, Skåne, ligger på rikssnittet med 34% av personalökningen som byråkrater. Kan ni gissa vilken region som ligger i topp (ja, om jag ska vara uppriktig så vill jag nog helst kalla det ligger i botten)? Jo borgerlighetens skyltfönster Stockholm. Av personalökningen i Region Stockholms vård så har 62% varit en ökning av byråkratin. I Stockholm har antalet handläggare och administratörer under dessa 13 år ökat med 29%. Ledningsfunktionerna har ökat med 20%. Antalet sjuksköterskor har minskat med 3%!

Moderaternas privatiseringar, vårdval, upphandlingar osv där Region Stockholm är ledande har fått byråkratin att svälla. Det krävs en stor apparat av handläggare och byråkrater för att administrera all privatisering. Men det moderata finanslandstingsrådet Iréne Svenonius skyller det hela på att statliga myndigheter kräver in så mycket uppgifter från regionerna. Uppenbart är att Region Stockholm är ett föredöme när det gäller att besvara alla dessa enkäter osv. Dom är ju skickligast på att anställa nya byråkrater.

Det finns krav på många håll om att förstatliga sjukvården. Dvs att ta ifrån regionerna ansvaret för sjukvården och lägga detta på Staten istället. Jag har tidigare varit motståndare till detta eftersom jag förespråkar en decentralisering och inte en centralisering. Men jag börjar fundera på om jag ska byta åsikt? Fast att flytta ALLT ansvar till Stockholm är kanske inte det rätta trots allt!

Läs:
Trots personalbrist – byråkratin ökar i vården. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: