torsdag 6 januari 2022

Demokrati under hot

» Man kan inte ta allt för givet.

Donald Trump försökte döda demokratin
Det är ett år sedan som "världens ledande demokrati" var på väg att utsättas för en statskupp. En aktion som visade att man faktiskt inte kan ta ens en stabil demokrati för given. Det är nu ett år sedan förloraren i det amerikanska presidentvalet (Donald Trump) inte accepterade att han förlorat utan i princip manade sina mest militanta supportrar till att storma Capitolium i Washington DC i syfte att med våld tvinga de folkvalda politikerna att utse honom till president istället för valets vinnare Joe Biden.

Nu misslyckades stormningen lyckligtvis även om våldsamheterna kostade flera människoliv. Men, Donald Trump har fortfarande inte gett upp. Under hela tiden efter valet försökte han och hans supportrar med olika aktioner få valet ogiltigförklarat. Påstående efter påstående om valfusk fördes fram - som avvisades av de ansvariga och juristerna. När de legala vägarna misslyckades försöktes det med en statskupp. Vilken även den lyckligtvis misslyckades. Sedan har han fortsatt att förgifta miljön i den amerikanska politiken. Hans ständiga lögner om att han i själva verket vann valet men bestals på segern genom valfusk har fått stora grupper av hans supportrar att tro på detta. En mycket stor andel av de amerikanska väljarna, alltså republikanska supportrar, tror fortfarande att valet var ett fusk och att Donald Trump bestals på segern.

Det här är ett undergrävande av den amerikanska demokratin som sätter svåra spår i det amerikanska livet. Troligtvis har Donald Trump insett att denna vägen trots allt inte är framkomlig längre. Nu satsar han istället på att komma tillbaka vid nästa val.

Donald Trump surar

Bevare oss väl!

Inga kommentarer: