onsdag 5 januari 2022

Nya spännande siffror

» Rullgardinen ner för Ulf Kristersson.

SVT har idag presenterat sin nya väljarbarometer. En undersökning som Novus gör för SVT. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna medan Moderaterna är undersökningens verkligt stora förlorare. Fortsätter det på det här viset för Moderaterna sitter nog stolen löst för Ulf Kristersson. Vi börjar med siffrorna och med förändringen sedan förra månaden inom parentes. Let's go:

Socialdemokraterna » » 31,3% (+2,0)
Sverigedemokraterna » » 20,1% (+1,1)
Moderaterna » » 18,7% (-2,5)
Vänsterpartiet » » 10,5% (+0,5)
Centerpartiet » » 6,7% (-0,8)
Kristdemokraterna » » 5,6% (+0,9)
Miljöpartiet » » 3,4% (-0,3)
Liberalerna » » 2,2% (-0,8)
Övriga 1,6%

Det är några riktigt stora förändringar som inte bara kan förklaras av tillfälligheter och felmarginaler. Så egentligen är siffrorna riktigt spännande. Jag tycker det i varje fall och hoppas att ni också tycker det.

Nu är vi glada
Socialdemokraterna går sedan partiledarbytet verkligen från klarhet till klarhet. Upp ytterligare två procentenheter till 31,3% ger Magdalena Andersson skäl att fira lite. Ett valresultat med dessa siffror garanterar nog att Magdalena Andersson kan fortsätta som statsminister.

Sverigedemokraterna har den här gången en uppgång. Eftersom Moderaterna rasar ner som dom gör så har helt plötsligt Jimmie Åkesson blivit partiledare för landets näst största parti. Fast Jimmie har ju som mål att få SD till att bli störst, och dit är det långt. Det har blivit ännu längre den här månaden. Det ska också bli spännande att se om intresset från de andra Blåbruna partierna för att förhandla med SD ökar eller minskar när SD plötsligt blivit den största parten i förhandlingarna.

Moderaterna har nog sammankallat krisgruppen. Ett rejält ras i opinionen och dessutom har alltså SD som ju ska bli stödparti i M:s drömmar helt plötsligt flyttat om. Det är M som får bli stödparti till SD! Som jag sett flera kommentatorer konstatera så om Ulf Kristersson misslyckas den här gången så får han se sig om efter nytt jobb efter valet. Fortsätter den här utvecklingen så kanske han får se sig om efter nytt jobb redan innan valet? Att se och höra partisekreteraren Gunnar Strömmer försöka prata bort det i SVT:s Rapport i dag var riktigt komiskt. Jag njöt!

Vänsterpartiet går det bra för trots Socialdemokraternas stora ökning. Nooshi Dadgostar har visat sin kompetens och det ser bra ut för Vänsterpartiet. Det är bra att V finns där ute till vänster om Socialdemokraterna och ger dom en spark på smalbenet när det blir för urvattnat.

Centerpartiet däremot har nog inte så mycket att glädjas över. Är det ett straff för att man såg till att en budget framförhandlad med SD gick igenom i Riksdagen? Är det vägran att ens ta i Vänsterpartiet med tång som bestraffas? Eller är det tvärtom? Vill C-väljarna att Annie Lööf ska sätta sig i Ulf Kristerssons knä istället - med Jimmie Åkesson i det andra knät? Eller det blir Uffe och Annie som får sätta sig i vardera knät hos Jimmie?

Kristdemokraterna har väl lyckats manövrera sig i säkerhet. I varje fall för en tid framåt. Är det missbelåtna moderater som sätter KD i säkerhet? Men varför det?

Miljöpartiet får större problem. De entusiastiska miljöpartisterna räcker uppenbarligen inte till. Har samtidigt de presumtiva miljöpartiröstarna tyckt att MP uppfört sig ansvarslöst? Kan det finnas stödröstare som är villiga att rädda kvar Miljöpartiet när det kommer till kritan på valdagen?

Liberalerna är nog hoppet ute för. Ligger man så risigt till som man gjorde innan och till det tappar en fjärdedel av stödet på en månad då är nog krisen akut. Jag blir allt mer övertygad om att det nog är kört för vårt liberala parti. En intressant fråga är om ett gammalt traditionellt parti som Liberalerna om dom åker ur Riksdagen har någon chans att komma tillbaka vid senare val? Eller blir det totalslut? Vi kan i varje fall konstatera att för ett liberalt parti att bli stödparti till ett rasistiskt populistparti är dödsstöten.

Räknar man ihop stödet för de båda blocken så kan vi se att de Rödgröna får 51,9% mot de Brunblå som får 46,6%. Räknar vi bort Mp och L som skulle åkt ut så är ledningssiffrorna 48,5% - 44,4%. Det är alltså en stabil ledning.

Hej då Ulf Kristersson!

Läs:
SVT/Novus: M tappar väljare. - SVT
M tappar mark i SVT/Novus väljarbarometer. - SVT
Väljarbarometern. - SVT Novus
M backar i väljarbarometer. - Aftonbladet

Inga kommentarer: