lördag 15 januari 2022

Brist på moral

» Och anständighet.

Vårt södra broderland Danmark har just drabbats av en präktig spionageskandal. Flera medlemmar av danska försvarets underrättelsetjänst, FE, och polisens underrättelsetjänst har gripits av polisen och är misstänkta för att ha läckt ”starkt kvalificerade upplysningar” till media. Helt nyligen, för bara några dagar sedan, framkom det att en tidigare försvarsminister, Claus Hjort Fredriksen från partiet Venstre, är misstänkt för landsförräderi. En rejäl präktig skandal kan man tänka sig. Vi ska påpeka att partiet "Venstre" i Danmark inte är ett vänsterparti som man som svensk kan tro utan ett högerparti.

Telefonavlyssning är inget nytt
Fast om man läser lite mer så är det ju faktiskt inte det som hänt nu som är den egentliga skandalen. Den riktigt präktiga skandalen hände för flera år sedan. Chefen för danska försvarets underrättelsetjänst, Lars Findsen, är sedan december häktad för att ha läckt upplysningar till media. Han kommenterar det hela med: - ”detta är fullständigt vansinne”. Och jag kan nog hålla med.

Vad det i själva verket handlar om är ett avslöjande som Danmarks Radio gjorde för flera år sedan. Då avslöjade nämligen DR att det danska försvarets underrättelsetjänst FE hade hjälpt sin amerikanska motsvarighet NSA med att via danska fiberkablar avlyssna europeiska politiker. Allt ifrån Tysklands förbundskansler Angela Merkel till många svenska politiker hade helt enkelt avlyssnats av den amerikanska spionorganisationen NSA. Det hade den danska motsvarigheten FE hjälpt NSA med. En präktig skandal att USA spionerat och i hemlighet avlyssnat allierade! Helt enkelt ännu ett exempel på att USA gör som dom vill, gentemot fiender och gentemot vänner. Kan det gynna USA struntar man i moral och anständighet.

Vad de nya "avslöjandena" handlar om är att de som nu står anklagade har på olika sätt yttrat sig på ett sätt som inneburit att man medgett skandalen. Att dessa personer nu häktats och åtalas handlar helt enkelt om att man vill tysta ner skandalen. Och de som inte hjälper till med att sopa undan bevis och avslöjande ska tystas.

Lita ALDRIG på någon annan stat! Det kvittar om dom är vän eller fiende. I sådana här frågor finns ingen moral eller anständighet.

”Detta är fullständigt vansinne”

Jag håller med!

Läs:
Danmarks tidigare försvarsminister misstänks för landsförräderi. - Danmarks Radio
Mette Frederiksens ord om häktade spionchefen: Allvarligt. - Danmarks Radio
Danska underrättelsetjänsten varnar mediechefer: Försöker tysta. - Danmarks Radio
Dansk underrättelsechef häktad efter misstanke om läcka. - Danmarks Radio

Inga kommentarer: