söndag 30 januari 2022

Räntan går upp

» Och mungiporna ner.

Jag funderar på att dryga ut pensionen genom att ombilda bloggen Sven Tycker och istället göra en lönsam Influencer av hela projektet. Jag tänkte mig någon form av avancerade tips för aktiespekulanter. Jag får väl ta kontakt med några banker så att jag får veta vilka aktier dom tycker jag ska skriva upp. Sedan får dom betala mig för det. Tror ni att det kan vara en lyckad affärsidé?

Lättförtjänta slantar
Jag tvivlar!

Hur som helst tänkte jag tycka till lite om den panik som utbrutit bland den grupp av kortsiktiga aktiespekulanter som drabbats av totalpanik när börsen går ner lite. Efter en lång tid med mer eller mindre ständig uppgång får den här gruppen spolingar panik när det ser ut som om det vänder. Faran med denna panik är att om den sprider sig för mycket så blir det en självuppfyllande profetia.

Själv resonerar jag precis tvärtom. Ser jag att uppgången på börsen bryts och det börjar gå ner så tänker jag att det är ju bra. Då blir det billigare att köpa aktierna. Jag har nämligen en egen liten aktieportfölj. Jag tror att värdet var uppe och nosade på 70.000 när den här lilla nedgången kom så att det sjönk ner till drygt 65.000 istället. Det hela är mest på skoj. Jag har aktier fördelade på fem olika svenska etablerade bolag. Och köper 5-10 nya aktier när jag tjänat ihop tillräckligt på bonusar i affärer, pantade flaskor, räntor, lottvinster, aktieutdelningar och liknande småinkomster. Men jag får alltså inte panik! Det hela är på skoj och helt klart långsiktigt.

Vem ska tjäna pengarna?
Vad var det då som fick börsen att få skrämselhicka den här gången. Antagligen det faktum att den unikt långa perioden med nollränta kanske snart kommit till ett slut. I USA och på andra håll börjar man räkna med att inflationen nu stigit så pass mycket att det är dags för räntehöjningar. Men stora delar av inflationen beror främst på tillfälliga händelser. Så har t.ex. priset på råolja stigit rejält och som en följd av det har priserna på bensin och diesel stigit ganska rejält. För de som trodde att det var ett svenskt fenomen så kan jag trösta er med att det gäller runt om på vårt klot. Priserna på olja sätts på en spekulationsmarknad så priset går upp och ner ganska snabbt. Ungefär som priset på elström här i Europa. Det är inte så mycket kostnaden för att producera elströmmen som är avgörande. Det är en spekulationsmarknad där man köper och säljer elström som trissar upp priset. Och för oss i Sverige så stiger priset för oss svenskar eftersom vi exporterar mycket av vårt överskott på elström till Europa där priset ligger mycket högre än i Sverige. Som en följd får vi i Sverige (främst i Sydsverige) betala europeiska priser för elen. Skulle vi betala ett lägre pris som mer hade med produktionskostnaden att göra så skulle elproducenterna sälja elen till Europa istället.

Men, få inte panik för att Federal Reserve i USA funderar på att höja räntan. Det är snarast en återgång till ett normalläge.

På tal om räntehöjning. Några som borde få panik däremot är de som tagit mångmiljonlån för bostadsköp eller andra investeringar och kalkylerat med låga räntor i all evighet. De räntor vi har i Sverige (och stora delar av världen) är onaturligt låga. Det har varit exceptionellt länge. Men en dag kommer räntorna att stiga. Och den punkten närmar sig! Det kan finnas anledning för en del som tagit mångmiljonlån och kalkylerat med evigt låga räntor att få lite panik. Förr eller senare kommer även DIN ränta att stiga. Men lånet ska fortfarande betalas. Har du dessutom varit så korkad att du inte ens amorterat på lånet så sitter du ännu mer på pottkanten. Det var ju nu medan räntan var så låg som du skulle ha amorterat ner lånet så fort som möjligt så att skulden hann bli lägre när räntan går upp. Men, det verkar vara många som inte tänkt så långt. Dom verkar inte ha tänkt alls!

För övrigt kan jag inte annat än känna lite skadeglädje när jag ser att kryptovalutor som Bitcoin sjunkit i värde till hälften på kort tid. När kortsiktiga spekulanter eller kriminella eller andra som känt behov av att gömma undan pengar förlorar pengar kan man ju inte annat än känna skadeglädje. Den enda sanna glädjen som dom säger.

Inga kommentarer: