tisdag 18 januari 2022

Dödsfallsorsaker

» Mediebevakningens betydelse.

Jag såg ett inslag på TV:s nyheter som berättade att det är ungefär fyra gånger så vanligt att personer som får sjukhusvård har fått sina skador pga självskadebeteende än pga våld och skador som förorsakats av andra. Fundera lite på den jämförelsen. Fyra gånger vanligare! Dessutom har antalet personer som skadats pga våld från andra minskat under de senaste 10 åren. Det kan man inte tro om man följer mediebevakningen eller den politiska debatten. Ska vi ta intryck av vad media rapporterar om och den politiska debatten så är det tvärtom, en fruktansvärd ökning av våldet i samhället.

Älska din nästa
Jag påminns därför om en tabell jag såg nyligen som visade antalet mord i alla de europeiska länderna. Ska vi ta intryck av medias bevakning och den politiska debatten så har vi en ständig ökning av antalet mord och Sverige ligger bland de värsta länderna i Europa. Verkligheten är att Sverige ligger ganska exakt i mitten. Det sker lite drygt ett mord per 100.000 innevånare i Sverige. Och siffran har legat konstant ungefär där under en lång följd av år. Av de Nordiska länderna har Finland och Danmark lite fler mord än Sverige medan Norge ligger lite lägre (förutom det året när Breivik slog till...). Men det är ju inte en situation man kunde tro var verkligheten om man följer mediebevakningen eller den politiska debatten. Ska vi ta intryck av vad media rapporterar om och den politiska debatten så är det tvärtom, situationen i Sverige är extrem och utvecklingen går åt helt fel håll.

Så då kan det kanske vara på sin plats att påminna om medias rapportering om den fruktansvärda utvecklingen när det gäller gängskjutningar. Och som en följd av detta den politiska debatten om ämnet. Verkligheten är att antalet döda i det som kallas gängskjutningar ligger på ungefär 45 per år. Där har siffran legat under i varje fall de senaste fem åren. Den har varken ökat eller minskat under denna perioden. På vissa håll har den minskat och på andra håll har den ökat. Så har våldet minskat radikalt i Malmö, som tidigare låg högt. Medan den har ökat på andra håll i landet. Men totalt har siffran legat ungefär oförändrat under i varje fall fem år. Överhuvudtaget är det så att en mycket stor majoritet av de mord som sker utförs av någon som känner det stackars offret. Att "oskyldiga" eller "vanlig allmänhet" drabbas är väldigt ovanligt. Vi som inte är kriminella, vi som inte är gifta med en våldsam make (eller maka), vi som inte är missbrukare osv kan alla känna oss rejält säkra. Risken för att vi ska utsättas för dödligt våld eller våld i allmänhet är mycket låg. Det kan man dock inte tro om man följer mediebevakningen eller den politiska debatten. Ska vi ta intryck av vad media rapporterar om och den politiska debatten så är det tvärtom, vi riskerar alla att bli utsatta.

Jag såg förresten för några veckor sedan, när vi talar om risker i vårt samhälle, att antalet trafikdöda under förra året verkar bli rekordlågt. Kan det bero på mindre biltrafik när många inte behöver köra till jobbet? Hur som helst har antalet döda i trafiken faktiskt minskat under åren. Vi har fått säkrare bilar t.ex. Men, antalet döda under 2021 i trafiken var preliminärt 195 döda. Den siffran är alltså nästan dubbelt så hög som antalet som dödats pga yttre våld, alltså mördats. Om vi är rädda för att råka ut för våld eller mördas osv så ska vi verkligen vara rädda för att vistas i trafiken. Men det är inte trafiken vi är rädda för, det är våldet och skjutandet! Vad beror detta på? Jo, naturligtvis på hur media bevakar olika händelser. Gängskjutningar rapporteras i riksmedia, i TV osv nästan utan några inskränkningar alls. ALLT rapporteras. Däremot är trafikolyckor inget som nämns i nyhetsrapporteringen. Ska en trafikolycka nå TV och annan riksmedia så ska det vara en riktigt exceptionell olycka. En vanlig dödsolycka i trafiken blir i allmänhet en liten notis i lokalpressen. Om den ens når dit? Detta präglar naturligtvis vad vi är rädda för. Skjutningarna rapporteras nästan utan undantag i TV-nyheterna osv medan trafikdöden inte bedöms vara av intresse. Alltså tror vi att det dödliga våldet är mycket vanligare än trafikdöden. Medan verkligheten alltså är tvärtom. Det är mycket farligare i trafiken än risken för att utsättas för yttre våld. Detta präglar naturligtvis även den politiska debatten. "Rädslan" för våldet blåses upp av den politiska oppositionen. Men det är kanske trafikdöden man skulle koncentrera sig på?

Älska din nästa
När vi nu gör jämförelser så kan vi också t.ex. se att det är fler som dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningarna. Siffran ligger på ungefär 50 om året, alltså ungefär en i veckan som får offra sitt liv i en olycka på jobbet. Ska vi följa medias rapportering så är det verkligen inte så att det dör fler i olyckor på jobbet än som dödas i gängskjutningar. Men det är samma sak. Vi får vår uppfattning om verkligheten präglad av vad media rapporterar. Arbetsplatsolyckor når nästan aldrig media. Alltså tror vi inte att dom händer. Gängskjutningar rapporteras urskillningslöst i riksmedia. Alltså tror vi att det är så vanligt och skräms upp av detta. Detta blåses sedan upp av politiker som hoppas kunna värva röster på att ytterligare blåsa upp riskerna - för vissa saker!

I ett idealiskt samhälle skulle ingen dö i onödan. Inga mord, inga olyckor osv. Men det samhället finns inte. Vi ska naturligtvis arbeta mot detta. Det är politikernas ansvar att arbeta för ett samhälle där kriminaliteten minimeras - på olika sätt. Ett samhälle där de som trots detta utför kriminella handlingar fångas in och får ett rimligt straff eller vad som är lämpligt för att förhindra att det hela upprepas. Men också att trafiken görs så säker som möjligt. Hastigheterna begränsas där det behövs, att de som bryter mot reglerna tas fast. Att vi alltså följer de hastighetsgränser och andra trafikregler som finns. T.ex. låter bli mobilen när vi kör. Att vi håller oss nyktra när vi kör. Att vi använder en säker bil, säkerhetsbälte osv. Att arbetsplatser görs så säkra att det inte händer olyckor.

Men låt inte medierapporteringen prägla din uppfattning av samhället! Och låt inte politiker ta billiga poäng genom att skrämma upp dig när det inte är nödvändigt.

Läs:
Självskador är en större orsak till sjukhusvård än våldsbrott. - SVT
Laglöst land. - Michael Pålsson i Magasin Para§raf
Antalet dödsfall sjönk under 2021. - SCB

Inga kommentarer: