tisdag 4 januari 2022

» Det hade jag inte tänkt mig från början.

När jag den 4 april 1997 skrev mitt allra första inlägg på Sven Tycker så hade jag nog ingen tanke på att det skulle hålla på så här länge. I dag är det inlägg nummer 9.000 på Sven Tycker, och framåt våren om tre månader är det dags att fira 25-års jubileum. Det hade jag nog inte alls i mina tankar när jag började.

Egentligen var det inte alls tanken att det skulle bli så mycket av det. Jag ville öva på html-kodning. Jag skrev i medlemstidningen för Sveriges DX-Förbund, Eter-Aktuellt, och tänkte lägga ut en del av det jag skrev även på nymodigheten Internet som började bli populär. Alltså ville jag lära mig att med html-kod skapa en sida som kunde publiceras.

Sedan dess har det hänt mycket. Informationen till DX-are om kortvågslyssning publicerades under många år, men har sedan många år nu upphört. Men, träningsobjektet Sven Tycker har överlevt. När jag började 1997 hade ordet blogg ännu inte uppfunnits. Det tog ett par år till. Ordet dök väl för första gången upp 1999. Något som kallades "Dagbok på nätet" hade jag däremot hört talas om. Sven Tycker var inte daglig från början, men från slutet av juni 1997 började det bli en daglig tradition att tycka till om något som intresserade mig. Ett ämne som har funnits med sedan allra första början är min motvilja mot rasism och främlingsfientlighet. Det ämnet fanns med redan i det allra första inlägget från den 4 april 1997. Det lät så här:

Sven Tycker tycker till varenda dag
"Jag är en stolt skåning. Men ibland blir man mindre stolt och vill helst glömma sitt ursprung. Ett sådant tillfälle är i dagarna när ett antal skånska töntpolitiker träffats för att skapa en gemensam plattform inför kommande Skåneval. Det är Skånepartister, Centrumdemokrater, Framstegspartister och andra lustigkurrar som träffats. Gemensam nämnare är fri sprit och invandrarfientlighet. Som sagt, ibland skäms man för att vara skåning. Fast det är bara ibland, oftast är jag stolt skauning."

Vi kan sedan notera att flera av de som var aktiva i de här partierna dök senare upp i Sverigedemokraterna. Inget att förvåna sig över. Dom samlade ihop allt avskrädet.

När det gäller skrivandet och publicerandet av Sven Tycker så ville jag så småningom skapa en lite mer normal blogg med möjligheter till att skriva kommentarer osv. De texter jag skrivit har jag därför så småningom lagt ut på mer traditionella bloggsajter. Men sådana kan läggas ner också helt plötsligt. Sedan juni 2006 finns Sven Tycker på Blogger. Och sedan finns Sven Tycker sedan juni 2007 på Wordpress. Men innan dess har jag även använt andra bloggverktyg. Aftonbladet hade en möjlighet en tid till exempel. Att jag lagt ut på två olika ställen beror på att jag tänkte dela upp texterna så att de lite mer privata låg på ett ställe och de mer politiska på ett annat ställe. Men så blev det aldrig så istället läggs identiska texter ut på två olika bloggverktyg. Det kan tyckas vara överkurs, men hade jag börjat ville jag ju inte sluta och i så fall riskera att förlora några läsare. Det är ju möjligt att Sven Tycker är äldst, men räknat i läsare så är det ju trots allt inte så framträdande.

Allt finns dock samlat på min egen domän swl.nu, där det också började. Här finns ALLA texterna. ALLA tyckerierna från början. Den största förändring som skett är nog att texterna blivit längre. Jag breder ut mig allt mer!

Lika mycket till kommer det med största sannolikhet inte att bli. Om tre månader fyller Sven Tycker 25 år. Om åtta månader fyller Sven Ohlsson 70 år. Om 25 år är det knappast troligt att jag fortfarande håller på med det här. Jag finns sannolikt inte ens kvar då. Fast jag har ju anlag. Mitt politiska intresse har jag ärvt av min mamma Alice. Hon fyller snart 101 och hänger med fortfarande. Hon i sin tur fick sitt politiska intresse av sin pappa, morfar Alix. Det går i arv!

Hur som helst ska vi väl kunna få ihop några år till med tyckerier. Jag hoppas att ni finner något nöje i att läsa. Och att ni får lite tankar av vad jag tycker. Jag tycker i varje fall om att tycka till.

Läs:
Sven Tycker på Wordpress
och
Sven Tycker - hela arkivet

Inga kommentarer: