lördag 29 januari 2022

Medias ansvar

» Läsarens ansvar?

Skildrar media verkligheten korrekt? Får vi en korrekt uppfattning av hur det står till i vårt land genom att läsa tidningar, se på TV, lyssna på radio eller på andra sätt konsumera media? Jag påmindes om dessa funderingar för några dagar sedan när jag läste en artikel som berättade om hur många som dött i arbetsplatsolyckor förra året. Jag roade mig med att jämföra med andra dödsorsaker och satte det i en jämförelse med hur mycket utrymme media ägnat åt olika dödsorsaker. Får vi av detta en korrekt uppfattning av hur det ser ut i landet - på riktigt? Låt mig därför ta några siffror:

Antalet döda i arbetsplatsolyckor: 44
Antalet döda i trafikolyckor: 192
Antalet döda pga yttre våld (mord): 125
Varav döda i skjutningar: 45

Ägnar media utrymme åt dessa olika händelser i proportion till hur ofta det sker? Om man nu nedprioriterar vissa händelser och istället prioriterar andra händelser innebär detta att vi som konsumerar media får en felaktig uppfattning av hur ofta saker sker och hur farligt olika saker är?

Älska din nästa istället
Det är alltså ungefär lika många som dör i arbetsplatsolyckor som dör i olika skottlossningar inom kriminella gäng. Mycket förenklat så dör det någon på sin arbetsplats i en olycka nästan varje vecka. Samma är situationen när det gäller skjutningar inom de kriminella gängen. Nästan en gång i veckan dödas någon. Är det den uppfattningen man får av medias bevakning av dessa händelser?

Skjutningarna är mindre än hälften av de mord som sker. Män som mördar sin partner, uppgörelser under påverkan av alkohol och narkotika eller vad nu alla de andra morden beror på. Får dessa mord (som alltså är fler) samma mediebevakning som skjutningarna? Ger medias bevakning en korrekt bild av verkligheten?

Trafiken skördar många fler offer än våldet. Är det den uppfattningen man får om man följer medias bevakning av de olika händelserna? Det mördas något förenklat 2,5 personer i veckan i Sverige (varav knappt en i de kriminella skjutningarna). Detta medan trafiken alltså skördar nästan 4 dödsoffer i veckan. Är det detta intryck vi får när vi följer medias bevakning?

Får vi helt enkelt en felaktig uppfattning av verkligheten av media? Varför är det så? Är vi så trötta på att läsa om trafikolyckor medan däremot mördande kan ge spännande rubriker och kittlar våra nerver? Men varför får de kriminella skjutningarna mer rubriker än andra mord? Styrs media av någon form av vad som är "mode" och "inne" just nu?

Vad media skriver om präglar ju sedan den politiska debatten. För egentligen borde vi ju diskutera säkerheten i trafiken mycket mer. Det är mycket farligare! Varför vill den politiska debatten inte diskutera säkerheten på våra jobb? Varför vill politikerna diskutera skjutningarna mycket mer än andra former av dödligt våld?

Många frågor när Sven Tycker!

Läs:
Arbetsolyckor med dödlig utgång ökade 2021. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: