söndag 9 januari 2022

Om diskriminering av icke-nätentusiaster

» Bank-ID terrorn.

Den som inte är totalt uppkopplad till nätet får allt svårare att existera i vårt samhälle. Är du inte utrustad med ett snabbt bredband, god vana vid nätsurfande, smarttelefon, Bank-ID och allt det andra man "måste" ha så får man allt svårare att existera i vårt samhälle. Vid kontakter med myndigheter och företag, för att kunna handla och allt det andra så "kräver" företag och myndigheter att vi har skaffat alla de där tekniska hjälpmedlen.

Bank-ID terror
Men, verkligheten är den att stora grupper har faktiskt inte tillgång till alla dessa teknikaliteter. Det kan både handla om medvetna val, otillräckliga kunskaper, ekonomi och att man helt enkelt inte kan få tillgång till det pga t.ex. hälsa osv. Alla dessa medborgare i vårt land stängs ute från mycket.

Jag har haft ämnet uppe förr här på Sven Tycker. Att jag tar upp det idag beror på att jag läste en krönika i Dagens ETC skriven av Selma Brodrej med rubriken: - "Utan bank-id behandlas du som ovaccinerad".

Det finns faktiskt ganska stora grupper i vårt avlånga land som inte KAN få ett Bank-ID till exempel. Som jag har nämnt vid flera tillfällen så har jag en 23-årig son som är autistisk. Jag är utsedd till God man för honom. Det innebär att jag sköter hans ekonomi. Betalar hans räkningar osv och ska sedan varje år redovisa allt detta till Överförmyndaren. Detta innebär att Kimmy, som han heter, inte har någon egen bankinloggning. Istället har banken fått ett intyg om att jag är God Man för honom så hans bankkonton dyker upp på min bankinloggning. Sedan kan jag alltså när jag är inloggad på min bankinloggning även administrera hans konton. Om än med vissa begränsningar. Det handlar bland annat om hur mycket pengar som får finnas på transaktionskonto osv. För att kunna komma åt sparkapital krävs godkännande från Överförmyndaren och liknande. Men, ingen egen bankinloggning - inget eget Bank-ID.

Liknande är situationen med min snart 101-åriga mamma. Jag har fått en fullmakt från henne att sköta hennes ekonomi, som jag lämnat till min bank. Alltså har hon inte heller någon egen bankinloggning utan hennes konto dyker upp på min inloggning. Jag kan sedan sköta hennes ekonomi med bankkonton, med vissa inskränkningar. Mamma får t.ex. varje månad ett kontoutdrag i posten där hon kan se alla transaktioner jag gjort under den gångna månaden. Men, mamma har alltså ingen egen bankinloggning - alltså kan hon inte heller få ett Bank-ID.

E-hälsomyndigheten
I den här krönikan handlar det om möjligheten att få ett vaccinationsintyg. Ett intyg som krävs för att kunna delta i en hel del aktiviteter numera. Och som är på väg att krävas för ännu fler aktiviteter som kanske min son eller min mamma vill delta i. Har du ett Bank-ID går det snabbt. Oberoende av om du lägger ditt vaccinationsintyg i din smarttelefon eller om du vill ha det utskrivet på ett papper. Jag tillhör den grupp som förtvivlat försöker undvika att bli totalt mobilberoende. Jag vill kunna gå hemifrån och kunna glömma mobilen utan att få panik. Jag vill inte bli totalt handikappad om mobilen skulle lägga av. Alltså har jag laddat ner ett vaccinationsintyg på papper och skrivit ut.

Men, vill du ha ett vaccinationsintyg utan att ha Bank-ID så får man fylla i en blankett och skicka in med posten. Något som är helt OK tycker jag. Men, det kan ta upp till sex veckor innan det här vaccinationsintyget kommer med brevbäraren. Det är uppenbart att dessa några 100.000 svenskar som inte har Bank-ID inte är en prioriterad grupp. Dessa ansökningar läggs uppenbarligen på hög, och där får de ligga en tid. Bland människor över 80 år så är det knappt 40% som har tillgång till Bank-ID. På e-hälsomyndigheten förklarar man den långa väntetiden med: - "Beror på att en mycket stor mängd manuella ansökningar, med blankett, har kommit in sedan vaccinationsbevis började användas som smittskydds­åtgärd 1 december – trots att det finns en digital tjänst." Uppenbart är att dom verkar leva i en värld där dom tror att alla har Bank-ID. Som om dom som sköter tjänster på annat sätt gör detta bara för att jäklas.

Det är dags för företag och myndigheter att inse att vi är alla lika mycket värda och lika mycket medborgare oberoende av om vi har tillgång till alla de tekniska finurligheterna - eller inte. Så sätt igång och sluta diskriminera stora grupper bara för att ni själva lever i en annan värld är vad många andra svenskar faktiskt gör.

Läs:
Utan bank-id behandlas du som ovaccinerad. - Selma Brodrej i Dagens ETC

Inga kommentarer: