onsdag 12 januari 2022

Nya siffror att njuta av

» Fast alla njuter nog inte.

De stackare som är regelbundna läsare av Sven Tycker är medvetna om att jag älskar olika väljarundersökningar. Jag älskar att spekulera över små förändringar som ligger inom felmarginalen. Man kan dra ut mycket av små siffror. För nytillkomna läsare så är ni nu alltså förvarnade.

För någon dag sedan presenterade Sveriges Radios Ekoredaktion den sammanvägning av flera olika undersökningar som Kantar Sifo gör till redaktionen. Den senaste sammanvägningen stärker naturligtvis den utveckling som finns i de flesta andra undersökningarna. Konstigt vore det ju annars. Fördelen med en sådan här sammanvägning av flera undersökningar är att dels blir ju underlaget tillfrågade större. Dels så minimerar man betydelsen av de olika felkällor som finns i alla former av undersökningar. Så här är siffrorna med förändringen senaste månaden inom parentes:

Socialdemokraterna » » 30,8% (+2,3)
Sverigedemokraterna » » 19,8% (±0)
Moderaterna » » 19,7% (-1,4)
Vänsterpartiet » » 9,9% (±0)
Centerpartiet » » 6,9% (-1,0)
Kristdemokraterna » » 5,2% (+0,4)
Miljöpartiet » » 3,4% (-0,3)
Liberalerna » » 2,7% (+0,1)

Sven Tycker resonerar
Socialdemokraternas rejäla uppgång styrks ytterligare av den här undersökningen. Det går helt enkelt bra för Socialdemokraterna under Magdalena Andersson. Om det beror på Magdalenas styrka eller på svagheten hos alla de pajaspolitiker som befolkar oppositionspartierna låter jag vara osagt. Om den här uppgången kan hålla i sig fram till valet ska bli spännande att följa. Som sagt så är ju oppositionen väldigt svag och enbart gnällig så förutsättningarna är goda.

Sverigedemokraterna gläds nog åt att partiet nu är Sveriges näst största parti. Fast egentligen är det ju inte så mycket att glädjas åt eftersom det hela ju inte beror på egna framgångar utan på att Moderaterna just nu är ute på riktigt hal is. Ulf Kristerssons brist på kompetens som partiledare och oppositionsledare blir allt mer uppenbar. Så hög kompetens har ju inte Jimmie Åkesson heller. Senaste utspelet från hr Åkesson är tydligen en KU-anmälan mot regeringen för de utökade coronarestriktioner som införts. Missbruket av sådant som KU-anmälningar osv fortsätter.

I Moderaterna tror jag faktiskt att Ulf Kristersson börjar sitta ganska löst. Egentligen är det underligt att Moderaterna valde en partiledare med alla dessa skandaler bakom sig som ny partiledare. Det ska bli spännande att om ett antal år få läsa avslöjanden om hur det gick till när Anna Kinberg Batra fick sparken och Ulf Kristersson kuppades in som ny partiledare. Moderat moral har jag aldrig gett så mycket för. Jag påminns om den frågan när jag läste en artikel i tidningen Dagens Samhälle som berättar om hur Höganäs kommun här nere i Skåne startade en moderat trend med avancerad kommunal skatteplanering för att slippa betala in skatt via moms till staten. Sån't tycker jag inte kommuner ska syssla med! Om dom gör det så ska statsbidragen till dessa kommuner skäras ner med motsvarande belopp. Att moderater struntar i lagar - om dessa drabbar dom - är inget nytt. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet deklarerar Fria Moderata Studentförbundet att eftersom dom inte stödjer de coronarestriktioner som införts senast så kommer dom också att strunta i att följa reglerna. Det är ju ett intressant resonemang, om man tycker lagen är fel så struntar man i att följa den. Dom är väl så lärda att dom vet bättre i FMSF? Ett annat exempel på detta är att Moderaterna tydligen tycker att samhället ska kunna beslagta tillgångar som misstänkta gängkriminella äger och som dom inte kan bevisa att dom kommit över legalt. Observera att dom ska inte behöva vara dömda för något och polisen behöver inte bevisa något. Det är omvänd bevisföring som gäller. Undrar om det ska gälla lyxmiljonärer på Djursholm också. Kör dom lyxbil måste dom bevisa att pengarna förtjänats på ett ärligt sätt. Kan dom inte bevisa det så tar polisen lyxbilen! Nä, jag tror inte moderaterna kräver det...

Vänsterpartiet fortsätter att ligga bra till trots Socialdemokraternas framgångar. Det är helt enkelt supportrar till de Brunblå partierna som tröttnat.

I Centerpartiet är nog inte Annie Lööf allt för överlycklig.

Däremot drar nog Ebba Busch en suck av lättnad över att Kristdemokraterna lyckats klättra upp i lite säkrare nivåer. Ska bli spännande att följa.

Miljöpartiet ligger risigt till. Och får nog skärpa till sig om man vill överleva på riksbasis.

Ännu risigare ligger fortfarande Liberalerna till. Händer det inget radikalt inom kort så kan nog Nyamko Sabuni fundera över ett nytt jobb om ett år. Och Liberalerna som parti kan börja fundera över partiets framtid.

Läs:
S ökar och M backar i sammanvägd mätning. - Sveriges Radio
SD näst största parti – går om Moderaterna. - Expressen
S går framåt – M backar. - Svenska Dagbladet
Furtenbach: Opinionen har börjat röra på sig. - Sveriges Radio
SD KU-anmäler statsministern. - SVT
Höganäs jagar momsmiljoner i äldreomsorgen. - Dagens Samhälle
Vi kommer inte att följa restriktionerna. - Fria Moderata Studentförbundet i SvD debatt
M vill se en omvänd bevisbörda för gängkriminella. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: