fredag 1 oktober 2021

Skyll på sossarna

» Stackars Kristina (m).

Jag fick ett gott skratt när jag läste dagens Svenska Dagbladet. Moderaten Carl Bildt införde ju en gång i tiden den världsunika svenska kommersiella Marknadsskolan. Sverige är ensamma i hela världen om att med skattepengar finansiera kommersiella skolor som mer eller mindre fritt kan öppna och sedan fritt kan plocka ut hur mycket dom vill i aktieutdelning till ägarna. Som kan vara vem som helst, allt ifrån riskkapitalister till utländska anonyma fonder.

Men, kritiken mot systemet har blivit allt mer omfattande. Så Moderaterna verkar bli oroliga för att det ska komma att införas begränsningar och hårdare kontroll. - "Kritikerna har gått i en socialdemokratisk fälla" skyller Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin allt på. Hon är uppenbarligen mycket orolig över att hennes vänner ska gå miste om en chans att tjäna slantar på skattepengarna.

Inom Centern och Liberalerna har allt mer kritik mot systemet kommit fram. Även Moderata Ungdomsförbundet, MUF, har varit kritiska och tycker att Moderaterna alldeles för mycket bara köpt Friskoleföretagens verklighetsbeskrivning utan något eget kritiskt tänkande. Man sitter i friskoleföretagens knä tror jag man uttryckte det som.

Från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiken inget nytt. Men även här har kritiken blivit allt mer intensiv. Det handlar både om det rent principiella i att låta aktieägarna tjäna goda slantar på skattepengarna. Men också mot avarter och negativa konsekvenser av friskolesystemet.

Det helt världsunika svenska kommersialiserade friskolesystemet har skapat en allt mer segregerad skola. Det har också skapat en betygsinflation. Istället för att, som det sades när systemet infördes, göra det möjligt för skolor med lite andra varianter av pedagogik, rädda småskolor på landsbygden osv så har det blivit en lekstuga för stora börsnoterade skolkoncerner.

Tittar man på statistiken så kan vi notera att andelen behöriga lärare är klart lägre i privata friskolor än i kommunala skolor. Lönerna till lärarna ligger lägre för privata friskolor än hos kommunala skolor. Lärartätheten (och personaltätheten rent allmänt) är lägre på privata friskolor än på kommunala skolor. Ytan per elev är mindre på privata friskolor än på kommunala skolor. Elever som går på privata friskolor får högre betyg. Även resultaten på Nationella prov är bättre på friskolor. Men, när man låter neutrala lärare rätta Nationella proven så är plötsligt resultaten lägre på de privata friskolorna än på kommunala skolor. Trots högre betyg för elever från privata friskolor än från kommunala skolor så klarar eleverna den högre utbildningen sämre.

Till detta kan vi lägga att de kommunala skolorna har extra kostnader för att dom måste ha en beredskap att ta över elever från friskolor som lägger ner t.ex. Det händer lite då och då att drömmarna om att tjäna pengar går i kras och skolorna går i konkurs. Helt plötsligt står eleverna utan skola och då måste de kommunala skolorna vara beredda att ta över.

Skulle en kommunal skola satsa extra pengar på en skola eftersom man t.ex. har stora problem på en viss skola så ökar ju kostnaden per elev. Det innebär helt automatiskt att skolpengen ska ökas motsvarande även till de privata friskolorna även om dom sett till att dom slipper de "besvärliga" eleverna.

Som ni förstår börjar allt fler inom de flesta politiska partier inse att det måste göras olika inskränkningar i systemet. Man är inte eniga om vad som måste göras. Man är inte eniga om hur mycket som måste göras. Men allt fler inser att något måste göras. Det svenska friskolesystemet är helt världsunikt. Ingenstans i hela världen kan privata börsnoterade företag fritt plocka ut vinst från skattefinansierade skolor.

Sätt stopp för den kommersiella marknadsskolan

Det är dags att göra något åt detta system. NU!

Detta oroar naturligtvis Moderaterna. Deras vänner bland börsnissarna oroas över att en affärsmöjlighet ska drabbas av inskränkningar. Vi kan förstå att Kristina Axén Olin oroas och skyller på att "Kritikerna har gått i en socialdemokratisk fälla". Fast jag tror att jag mest skrattar åt Kristina Axén Olins oro.

Läs:
M-kritiken: De har gått i en S-fälla. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: