tisdag 5 oktober 2021

Jag bara undrar

» I all anspråkslöshet.

Ett antal händelser och avslöjanden i nyhetsmedia under de senaste dagarna får mig att ställa några små anspråkslösa frågor. Har ni några bra svar? För visst ställer ni er också ibland undrande.

♥ U.   Om vi börjar med den trafikolycka vid Markaryd som inträffade i helgen och som skördade tre liv. Konstnären Lars Vilks och två poliser som hade i uppdrag att skydda Lars Vilks. Av den nyhetsrapportering jag läst så är väl den teori man har om olyckan att bilen som Lars Vilks och poliserna färdades i råkat ut för en däckexplosion som gjort att föraren tappat kontrollen över den mycket tunga bilen och därför kört rakt över i motsatt körbana och frontalkrockat med en lastbil. Den bepansrade bilen som väger 4,5 ton kör rakt igenom ett vajerräcke som ska stoppa en lastbil. Av den rapportering jag läst har den civila polisbilen kört i mycket hög hastighet. Mötande bilister och bilister som blivit omkörda har uppskattat hastigheten till kanske 160 km/tim. Min undran är i vilken utsträckning poliser i civila bilar har rätt att köra hur fort som helst även om dom inte är under utryckning och använder någon form av ljus- eller ljudsignaler som varnar. Kör man helt civilt långt över hastighetsgränsen och utan att varna andra bilister så utgör man ju en klar trafikfara. Jag bara undrar.

♥ N.   För att stanna vid olyckan som skördade Lars Vilks liv. Jag var inne på den frågan redan igår. Det handlar om vilka lagar som gäller för vem. Vi har ju alla hört talas om Svea Rikes Lag. Och skämten om att lagen är anpassad för just de rika. Dagens tidningar är fyllda med hyllningar av Lars Vilks, för att han trott på den konstnärliga friheten och struntat i lagar, moraliska regler och vad andra tycker. Min undran är om det finns någon speciell Svea Rikes Lag - konstnärsversionen. Dvs en lag som reglerar vilka lagar och regler som inte omfattar den som hävdar den konstnärliga friheten. Som kanske också reglerar vem som i så fall har rätt att bryta mot ordinarie lag och då hänvisa till den konstnärliga rätten att provocera, utmana och bryta mot lagar och anständighetens regler. Kan jag börja kalla mig konstnär och göra som jag tycker det passar mig? Jag bara undrar.

♥ D.   En ny läcka som fått namnet Pandora Papers har gjort det möjligt för journalister runt om i världen att avslöja nya suspekta transaktioner där allt från höga politiker och kungligheter till företagsledare, artister och allmänt kriminella har öppnat bolag i diverse skatteparadis för att gömma undan sina tillgångar och smita undan från att betala skatter där dom skulle betalts. Det är allt från de traditionella skatteparadisen som Brittiska Jungfruöarna där svenska dj-trion Swedish House Mafia skapade ett bolag till mer närliggande länder som EU-landet Irland där man spårat ett litet hus utan någon verksamhet men med att 80-tal olika företag registrerade. Allt för att smuggla pengarna till Irland som satsat stort på att locka till sig företag genom extremt låga företagsskatter. Ett 200-tal svenskar finns med i materialet. Allt från tidigare nämnda exempel till en av Sveriges rikaste familjer, börs-VD:ar, vanliga kriminella och en Hells Angels medlem. Den undran jag har är hur det kommer sig att föreningen Skattebetalarna, som terroriserar mitt Facebookflöde med diverse skattegnäll, inte engagerar sig i skattesmitning? Dom har inte nämnt Pandora Papers i sitt flöde av kverulans. Vad kan det bero på? Jag bara undrar.

Sven Tycker bara undrar
♥ R.   Låt oss sedan övergå till idrottens värld. Jag ska medge att jag är inte särdeles sportintresserad. Igår råkade jag slötitta på sportsidorna och tittade på fotbollstabellerna över det svenska seriesystemet. Det finns en Allsvenskan. Sedan under denna finns det uppenbarligen något som heter Superettan. Under detta finns det tydligen det som heter Ettan Norra och Ettan Södra. Allsvenskan är alltså Division 1, Superettan är alltså Division 2 medan Ettan Norra och Södra är Division 3. Är då Div 2 egentligen Division 4, Div 3 egentligen Division 5 osv? Är det för att det ska låta bättre att man spelar i Ettan än att man spelar i Division 3? Kan man kalla det en form av inflation? Jag bara undrar.

♥ I.   För att hålla oss inom sporten, så är det inte så länge sedan som det Norska landslaget i beachvolleyboll bötfälldes för att dom vägrade spela i de tajta sexiga kläder som reglerna kräver. Det är väl för att locka fler manliga åskådare kan vi gissa. Nu läser jag att för att öka intresset för schacksporten för kvinnor så har man tagit in en sponsor som ska dra in pengar. Sponsorn är ett företag som specialiserat sig på bröstförstoringar. Jag som trodde det var hjärnan man använde när man spelade schack, inte tuttarna. Styrs hela idrottsvärlden av manschauvinistiska snuskgubbar? Jag bara undrar.

♥ N.   Så läser jag om ännu ett exempel på giftskandaler. Privata företag som i privatiseringens spår tagit betalt för att ta hand om miljöfarligt avfall (dom bjöd väl mindre än den offentliga verksamheten) men sedan bara dumpat skiten någonstans varefter dom går i konkurs och sticker med pengarna. Nu läser jag om en ny NMT-skandal i Eskilstuna. Där ligger på en tomt 19.400 balar med byggavfall och vittrar sönder. Under detta är det nedgrävt farligare avfall. Men naturligtvis kan inte offentlig verksamhet få ha monopol på att ta hand om miljöfarligt avfall. Det måste ju finnas en chans för fiffiga entreprenörer att tjäna en slant också. Här i mitt eget Åstorp håller kommunen på att försöka expropriera en tomt där ett företag dumpat tonvis med natriumsulfat (salt....) och sedan gått i konkurs. Nu står kommunen där och måste använda tiotals miljoner av skattebetalarnas pengar för att göra något åt skandalen. När ska privatiseringsvansinnet få ett slut! Jag bara undrar.

♥ G.   Igår kraschade Facebook och därmed blev det under 6-7 timmar omöjligt att använda Facebook, Instagram, Messenger, Whatsupp osv. Troligtvis var det så att man skulle göra en uppdatering av systemet som gick fel och så kraschade allt. Man spekulerar i att de som gjorde jobbet satt och jobbade hemifrån och kunde alltså inte prata med varandra på normalt sätt. När sedan allt kraschade kunde man inte ens kommunicera via Messenger. Systemet låg så totalt nere att man inte ens kunde felsöka. Visst är det en spännande framtid vi går mot där allt mer av våra liv har blivit beroende av att olika molntjänster fungerar som dom ska. Vad är nästa system som kraschar? Jag bara undrar!

Jag bara undrar!

Inga kommentarer: