onsdag 27 oktober 2021

Nya spännande siffror

» Och lite sanningar om SD.

Kombinera ett stort politiskt intresse med ett intresse för siffror och statistik och lägg sedan detta på en blogg. Vad får du? Sven Tyckers regelbundna redovisning av olika väljarundersökningar! Det är alltså dags för detta igen. Denna gång är det den undersökning som Ipsos gör varje månad för Dagens Nyheter.

Så stora förändringar är det inte, men ändå spännande sådana. Förlorare är de båda stora partierna i den Brunblå sörjan, alltså Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vinnare är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Observera att Ipsos inte redovisar decimaler på procenttalen. Alla siffror är alltså avkortade upp eller ner till närmaste heltal. Så här ser Ipsos undersökning för oktober ut. Partierna i storleksordning.

Socialdemokraterna » » 26% (+1)
Moderaterna » » 20% (-2)
Sverigedemokraterna » » 20% (-1)
Vänsterpartiet » » 11% (±0)
Centerpartiet » » 8% (±0)
Miljöpartiet » » 5% (+1)
Kristdemokraterna » » 4% (±0)
Liberalerna » » 4% (+1)

Läs och begrunda vad Sven Tycker
Återigen vill jag alltså påpeka att siffrorna är avkortade till närmaste heltal. Totalt har 1.572 personer intervjuats på olika sätt under perioden 12-25 oktober.

Socialdemokraterna har i varje fall en uppåtgående trend. Men jag misstänker att partiledningen inte är nöjda med siffrorna. Vi kan nog förvänta oss att Socialdemokraterna vill diskutera sociala frågor, socialförmåner och miljöfrågor den närmaste tiden. En intressant fråga är om det fortsätter uppåt som en effekt av partiledarbytet?

Vänsterpartiet är nog ett parti som är ganska nöjda. Det ska bli spännande att se om man lyckas föra debatten inom de områden som man vill diskutera. Välfärd, arbetsmiljö, privatiseringshetsen osv.

Centerpartiet hade nog gärna velat ha ett lite större stöd. Men partiet hamnar lite i bakgrunden i debatten. Egentligen borde man kunna locka fler borgerliga väljare som säger blankt Nej till att släppa in SD i värmen och få inflytande över den borgerliga politiken.

Miljöpartiet är ett parti som också egentligen borde kunna locka fler väljare. Miljöfrågorna har kommit upp på dagordningen mer än tidigare samtidigt som det ju visat sig att det var Miljöpartiet som hade rätt och inte alla klimatskeptiker inom partierna på högerflygeln. Hur som helst hamnar man i varje fall på rätt sida om 4%-spärren, och det är ju alltid något. Om jag förstått det rätt så är 5% en avkortning uppåt.

Liberalerna lyckas få sina siffror upphöjda till 4%, men ligger alltså fortfarande under strecket. Men det går i varje fall uppåt. Alltid något för Nyamko Sabuni att glädja sig åt. Men det borde skapa bekymmer för L när M och SD blir allt mer intima.

Kristdemokraterna balanserar på 4% strecket även dom. Siffran är avkortad nedåt, men KD är alltså nu mindre än MP. Paniken borde sprida sig inom Kristdemokraterna. Kraven på Ebba Busch att lugna ner sig borde bli ännu tydligare.

Moderaterna är undersökningens stora förlorare. Nu har väl större delen av undersökningen gjorts innan Moderaterna höll sitt uppstartsmöte i Spannen i Helsingborg. Jag tror att man skyller de dåliga siffrorna på just detta. Frågan är om det som kom ut från mötet ökat eller minskat stödet för Moderaterna?

Sverigedemokraterna slutligen fortsätter att drömma om att växa. Men jag tror att man nått sin maxpunkt kring 20%, sedan är det stopp. Idag går det nedåt. Resten av väljarna har snarast SD som sämsta parti. Jag upprepar vad jag sagt tidigare, SD är inte ett seriöst parti. SD är ett populistiskt missnöjesparti som lockar till sig allmänt missnöjda med allt. Det är rasister, det är allmänt hatande människor, det är rättshaverister osv. Lokalt runt om i landet håller partiet på många orter på att falla samman. Partiet leder överlägset när det gäller avhopp, uteslutningar osv. I måndags var det kommunfullmäktigemöte här i Åstorp. Kanske årets viktigaste möte eftersom det skulle fattas beslut om budget för 2022. Här i Åstorp har SD 9 mandat. Lika många, 9 mandat, har den borgerliga oppositionen (Allians för Åstorp kallade) bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Åstorps kommun styrs av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet med 13 mandat. Det tog inte lång tid efter valet förrän de båda representanter i Kommunstyrelsen som SD utsett hoppade av / uteslöts ur partiet. SD har alltså inte varit representerade i Kommunstyrelsen trots att man alltså är näst största parti. Partiets förstanamn på listan hoppade av / uteslöts inte långt efter. Partiets gruppledare har avsatts och ersatts. På kommunfullmäktigemötet i måndags var 4 stolar tomma i SD:s avdelning när jag gick därifrån. Man hade alltså bara 5 personer närvarande av de 9 platserna man har.

Sverigedemokraterna är INTE ett seriöst parti. Jag är fullständigt övertygad om att partiet kommer att även centralt falla samman den dag Jimmie Åkesson tröttnar. Som alla andra populistiska missnöjespartier gör så småningom.

Läs:
DN/Ipsos: Flera partier balanserar på riksdagsspärren. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: