fredag 29 oktober 2021

Glöm kärnkraften

» Sänk våra kommande elräkningar.

- "Nu pågår en absurd kampanj för svindyr kärnkraft, påhejad av hela svenska högern. Har de helt tappat sitt ekonomiska omdöme?"

Så lyder inledningen på en debattartikel i Aftonbladet skriven av Göran Bryntse, tekn dr och ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation och Thomas B Johansson, professor em i energisystem vid Lunds universitet. Båda konstaterar att politikerna helt har tappat det ekonomiska omdömet. Ny kärnkraft är i genomsnitt fyra till fem gånger dyrare än förnybar energi per kWh, och den orsakar dessutom i ett livscykelperspektiv cirka tio gånger större koldioxidutsläpp än vad förnybar energi gör. Det tar i genomsnitt ungefär 20 år att bygga ny kärnkraft som kostar minst 300 miljarder mer under sin livstid än vad det skulle kostat med förnybar energiproduktion.

Idag producerar Sverige ungefär 165 TWh elenergi medan den svenska elkonsumtionen ligger på 140 TWh. Överskottet exporteras till andra länder. Ökad elektrifiering av transporter beräknas öka elförbrukningen med 15 TWh. Tillverkningen av fossilfritt stål behöver ytterligare 15 TWh och malm 50 TWh. Dagens svenska kärnkraft producerar ca 50 TWh. När dagens kärnkraft avvecklats behövs det alltså ytterligare 100 TWh elproduktion. Enligt de beräkningar som gjorts finns det potential för produktion av ca 3.000 TWh el från havsbaserad vindkraft runt Sveriges kust. Det finns ansökningar om anläggningar med en produktion av 500 TWh.

Säg Nej till kärnkraften
Skulle Sverige satsa på ny kärnkraft skulle denna alltså kunna producera el tidigast 2040. Vi behöver ökad produktion av el tidigare än det. Skulle vi trots detta satsa på kärnkraft skulle vi få kraftigt höjda elräkningar.

Att el i dag vid vissa tillfällen är ytterst dyr i södra Sverige beror på att ännu högre priser på el i övriga Europa smittar av sig. Priserna på kol, olja och gas har stigit enormt vilket har fått elpriserna i Europa att stiga kraftigt. De svenska elprisområdena är påtvingade av EU.

Inte ens kraftföretagen i Sverige vill satsa på kärnkraften. Det finns inget förbud mot kärnkraft i Sverige, men kraftföretagen inser att satsningar på ny kärnkraft blir på tok för dyr. Därför satsar man istället på förnybar elproduktion som ger mycket billigare energikostnad.

Vad Sverige ska göra är att satsa mer på utbyggnad av den förnybara elproduktionen. Sätt upp solpaneler på de tak där det är möjligt. Bygg ut vindkraften. Öka överföringskapaciteten så att produktion och konsumtion bättre överensstämmer. Och slutligen satsa på olika former av lagring av energin. Vattenkraften fungerar bra som utjämnare. Men det finns andra varianter som batterier, pumpkraft, produktion av vätgas osv.

Om vi jämnar ut blir det mindre våldsamma kast i priserna. Varken topparna eller dalarna. Media berättar gärna om topparna men det är ganska tyst om dalarna. Det händer lite då och då att spotpriset på el ligger under 0. Dvs man får i princip betalt för att använda elen. Tillverkningen går med förlust.

Glöm kärnkraften! Det blir helt enkelt för dyrt och för osäkert. Vindkraft producerar inte alltid el, men det gör inte kärnkraft heller. Effektiviteten ligger ungefär den samma. Dvs ungefär 70% av tiden produceras det el, men resten av tiden inte. Kärnkraft stoppas för planerade underhåll och av säkerhetsskäl vid minsta problem.

För att inte tala om avfallet från kärnkraften och produktionen av uran som är en ytterst miljöskadlig verksamhet. Vi ska gräva ner det radioaktiva avfallet där det är livsfarligt i 100.000 år. Dvs långt längre än civiliserade människor befolkat planeten. Skyltarna som berättar att man grävt ner radioaktivt avfall är bortrostade och försvunna långt innan avfallet är ofarligt!

- "Nu pågår en absurd kampanj för svindyr kärnkraft, påhejad av hela svenska högern. Har de helt tappat sitt ekonomiska omdöme?"

Läs:
Absurd kampanj för svindyr ny kärnkraft. - Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: