onsdag 13 oktober 2021

Stå upp mot rasism

» All rasism.

I dag skulle man inte vara i Malmö. Staden är helt präglad av säkerhetsarrangemangen i samband med Förintelsekonferensen som arrangeras i dag. Ett mycket lovvärt initiativ från bland annat Stefan Löfven.

Konferensen handlar väl delvis om att påminna oss om att inte glömma bort Förintelsen. Det är viktigt att ha i minne hur vidriga människor kan bli när man blir utsatt för propaganda och "hjärntvätt". Nazismens tankar om övermänniskor med sitt vita ariska blod och alla andra med mindre värde fick ju till slut stöd av många tyskar. Runt om i världen fanns det de som stödde de nazistiska tankarna. Det fanns ju en hel del svenskar som åkte frivilligt till Tyskland för att ansluta sig till SS osv. En av dessa frivilliga SS-män som återvände efter kriget till Sverige var ju sedan med om att starta Sverigedemokraterna.

Hamnar man på sajter tillhörande den extrema högern i Sverige så finns det där grupper som hävdar att Förintelsen bara är ett påhitt. Grupper som sprider sitt hat mot judar genom att ge dom skulden för allt ont i världen. Det finns alltså all anledning att påminna om att människor faktiskt kan bli så vidriga att man mördar miljoner människor på löpande band genom att gasa ihjäl, skjuta osv. Bara för att dom tillhör en annan grupp än den egna. Det har ju hänt på andra håll i världen också.

Älska din nästa, inte hata
Det finns också anledning att påminna om att Förintelsen inte bara handlade om judar. Den nazistiska Förintelsen handlade om andra grupper som också ansågs som lägre stående. En stor grupp som oftast glöms bort är massmorden på Romer som pågick parallellt. Men det uppmärksammas nästan aldrig. Vi kan se denna konferens som exempel, den handlar om Förintelsen av judar och antisemitism. Förintelsen av romer och antiziganismen finns knappt med.

Det är alltså viktigt att poängtera att det handlar om att ta avstånd från alla former av rasism. All rasism är lika vidrig. Det må vara hat och hot riktat mot judar, mot romer, mot muslimer, mot afrikaner osv. All form av rasism är lika vidrig. Ingen form av rasism är acceptabel. Det är viktigt att ta avstånd från alla former av rasism.

Det måste vara möjligt att gå omkring i Malmö (eller i någon annan ort) med en Davidsstjärna om halsen utan att utsättas för glåpord eller olika former av trakasserier. Men, det gäller också att kunna gå omkring i romsk klädsel utan att trakasseras. Eller gå omkring i slöja eller burka utan att få kastat glåpord efter sig. Eller ha en annan hudfärg och bli kallad nigger. Exemplen är många, och dom är lika vidriga och viktiga att ha i minnet.

Sedan är det viktigt att fundera över vad som är rasism. Är det antisemitism att kritisera staten Israel och staten Israels agerande på Västbanken osv? Är det antisemitism att vara kritisk mot sionism. - "Sionism är en politisk rörelse som strävar efter att åstadkomma judarnas återvändande till Israels land." Innebär det att judar har rätt till landet och att palestinier ska flytta på sig? Är det antisemitism att kritisera den rörelsen? Om judar har ensamrätt till "sitt" land, varför har då inte kurder ensamrätt till "sitt" land? Samer ensamrätt till "sitt" land?

Det är svåra frågor, frågor som är värda att diskutera. Kan man kritisera extrem och våldsam islamism utan att vara antimuslim? Naturligtvis måste man kunna kritisera avarter av islamism utan att beskyllas för att vara islamofob och att vara antimuslim. Precis som man måste kunna kritisera staten Israels agerande utan att beskyllas för att vara antisemit. Men, samtidigt är det viktigt att den kritiken av staten Israel inte förvandlas till antisemitism. Där hamnar nämligen mycket ofta kritiken av staten Israel från muslimska grupper. Som inte kan skilja på staten Israels agerande och judar som grupp.

Är Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund en form av rasism riktad mot muslimer? Sett bara som en teckning kan man acceptera att det snarast var ett inlägg i en debatt. Men jag anser att om man lägger till att Lars Vilks i samband med detta dessutom också ställde upp på flera arrangemang som arrangerades av antimuslimska grupper så tycker jag att det visar på att teckningen är att ses som ett exempel på rasism. Verkligen inte något som ska hyllas i varje fall.

Låt oss enas om att ta avstånd från ALL rasism. Låt oss enas om att ta avstånd från ALLA som ger utlopp för rasism. Rasism riktad mot judar, mot romer, mot muslimer, mot afrikaner, mot samer och så vidare

Men vi får vara beredda på att fortsätta diskutera vad som egentligen är rasism. Var går gränsen mellan rasism och befogad kritik? Jag har faktiskt inget bra svar. Befogad kritik har lätt att flyta över till rasism.

Inga kommentarer: