lördag 30 oktober 2021

Tänk vad man kan bli förvånad

» Sanningen är spännande.

Det är alltid spännande att läsa näringslivssidorna i dagspressen eller affärspress rent allmänt. Det är nyttigt att lära sig förstå hur dessa grupper resonerar och vilka värderingar som styr kapitalets förvaltare. I dag läste jag till exempel en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga som handlade om G20-mötets planering av hur bolagsskatterna ska betalas av näringslivet.

- "Uppgörelsen om en global miniminivå på bolagsskatten kan bli en skattesmäll för svenska bolag med huvudkontor i skatteparadis."

Känner ni er oroliga? Känner ni att det vore en negativ effekt att skattesmitarna får betala för sig och konkurrera på lika villkor med de som inte hyr en postlåda på Brittiska Jungfruöarna eller Caymanöarna eller...? Jag ser fram emot den där skattesmällen!

- "Även multinationella bjässar kan få sig en släng av sleven, när delar av vinstskatten ska börja betalas i andra länder."

Visst känns det positivt att de multinationella bjässarna inte kan skyffla sina vinster till de länder där skatterna är lägst utan istället får skatta för pengarna där dom tjänar pengarna.

- "Risken är nämligen stor att det land där skatten i framtiden ska betalas har en högre bolagsskatt än den svenska."

Va? Jag tycker mig höra ett evigt gnäll över att de svenska bolagsskatterna är så höga och att andra länder alltid har lägre bolagsskatter. Så läser jag att man oroas över att företagen ska tvingas skatta i länder där skatterna är högre - än i Sverige!

Skatteflykten blir svårare

Visst är det spännande att läsa vad som oroar? Kan svenska företag tvingas betala högre skatter? Svårare att smita till skatteparadis och att tvingas betala skatterna i länder där skatterna är högre än i lågskattelandet Sverige?

Läs:
Global skattesmäll hotar svenska bolag. - Svenska Dagbladet Näringsliv

Inga kommentarer: