söndag 10 oktober 2021

Sven tycker och spekulerar

» Jag vet ju bäst.

Det var ett litet tag sedan jag tyckte till om en ny väljarundersökning. Det görs ju en hel del sådana varje månad. Större tidningar med självaktning har sin egen undersökning. Extra intressant är den sammanvägning av flera undersökningar som Sveriges Radios Ekoredaktion låter Kantar Sifo göra varje månad åt dom. Eftersom den så att säga jämnar ut de olika trubbigheter som de andra undersökningar kan ha så blir den lite mer tillförlitlig. Kanske...

Nu har sammanvägningen av september månads undersökningar presenterats och jag kan med lite överdrift säga att ingenting händer. För naturligtvis händer det lite. Lite förenklat kan man säga att Socialdemokraterna lockar i samband med partiledarbytet tillbaka en del av de missnöjda sossar som valt att stödja Vänsterpartiet. Moderaterna och Sverigedemokraterna kämpar om ungefär samma väljare och slåss om vem som ska ha starkast förhandlingsläge genom att vara störst av de två. Sverigedemokraterna slåss också om att hålla sig över 20%-strecket. Just nu leder Moderaterna medan Sverigedemokraterna trillar under sitt streck och avståndet är extra stort. Centern ligger ganska stabilt stilla. Miljöpartiet kämpar för att hålla sig över 4%-strecket. Just nu lyckas man. Kristdemokraterna kämpar för att inte hamna på samma streck, och det är inte långt ifrån att man trillar dit. Liberalerna kämpar förtvivlat för att komma upp ur bottendyn, men har långt kvar innan man kan få syre.

Sven Tycker har lite funderingar
Så här ser siffrorna för september ut:

Socialdemokraterna » » 25,9% (+0,9)
Moderaterna » » 22,0% (+0,2)
Sverigedemokraterna » » 19,7% (-04)
Vänsterpartiet » » 10,6% (-0,9)
Centerpartiet » » 8,8% (+0,2)
Kristdemokraterna » » 4,6% (±0)
Miljöpartiet » » 4,1% (-0,3)
Liberalerna » » 2,8% (+0,3)

Vad säger då dessa siffror om hur nästa val ska sluta? Får vi ett fortsatt Rödgrönt styre med de partier som inte kan tänka sig styra med stöd av Sverigedemokraterna eller får vi ett Brunblått styre som är villiga att göra sig beroende av samma Sverigedemokraterna? Jag har sagt länge att det som kommer att fälla avgörande är troligtvis vilka partier som hamnar under 4%-spärren och vilka partier som lyckas hålla sig över 4%-spärren. Skulle det hända att både L och KD trillar ur medan MP klarar sig över spärren så kan nog Ulf Kristersson glömma att få sin dröm om Makt uppfylld. Skulle dessa, L och KD, klara sig men inte MP så kommer istället Jimmie Åkessons dröm att gå i uppfyllelse. Svaret kommer vi att få vänta på i ungefär ett år...

Socialdemokraterna har inlett en mindre upphämtning. En hel del missnöjda socialdemokrater som tycker att S under Stefan Löfven kompromissat bort för mycket S-politik och som en följd av detta valt att istället stödja Vänsterpartiet i förhoppning att dom ska kunna driva S åt vänster hyser nog förhoppningar på Magdalena Andersson och återvänder till moderskeppet.

Moderaterna har just nu en bra säkerhetsmarginal ner till Sverigedemokraterna. För Ulf Kristersson vore det nog en mardröm att tvingas förhandla med ett Sverigedemokraterna som är större än Moderaterna. Just nu så oroar sig nog Ulf Kristersson ännu mer över hur långt ner Ebba Busch ska lyckas sänka Kristdemokraterna. Ett KD som åker ur Riksdagen vore nog en ännu större mardröm för Ulf Kristersson. Då är det kört för hans Maktambitioner.

Sverigedemokraterna har ju som mål att bli Sveriges största parti - i varje fall enligt Jimmie Åkesson. Just nu ligger man trea och marginalen upp till tvåan ökar. Och till ettan... Nu är det ingen hemlighet att mitt förtroende för SD är mycket lågt. Det är ett falskt populistiskt parti med en rasistisk agenda och nazistiska rötter. Jag läste hos Resumé en intervju med SD:s kommunikationschef om allt det hat som sprids i kommentarsfälten på sociala medier från den sverigedumokratiska svansen. Man är från SD:s håll mycket dåliga på att rensa bort hatet på sina egna sajter. Och det beror enligt reklamchefen på att man inte vill vara poliskår. Det är alltså mer eller mindre fritt fram att sprida sitt hat. Vi kan se det också på att SD beslutat att fria SD-höjdaren i Göteborg Jörgen Fogelklou som avslöjats med att sprida rasism och nazism under alias på nätet. Det var OK, trots den påstådda nolltoleransen. Samtidigt har ansvarig utgivare på SD:s Samnytt, Mats Dagerlind, dömts för Grovt förtal. Vilket naturligtvis Samnytt hävdar är ett angrepp på yttrandefriheten. För övrigt ser jag att chefsideologen Mattias Karlsson ligger svårt sjuk på sjukhus i Covid-19. Han hade "inte hunnit" vaccinera sig? Så kan det gå! Gå och vaccinera dig om du inte gjort det redan.

Vänsterpartiet har tappat en del från toppsiffrorna. Man ligger fortfarande högt, men som jag sagt innan så har en hel del missnöjda socialdemokrater som gått till vänster med förhoppningen att Vänsterpartiet ska kunna driva Socialdemokraterna mer till vänster återvänt till modersfamnen när nu Magdalena Andersson står redo att ta över. Jag tror att man på Vänsterpartiet kalkylerat med denna utveckling. Förhoppningen är nog att inte för många ska återvända så att Vänsterpartiet fortsätter att vara större än Centerpartiet.

Centerpartiet fortsätter att ligga ganska stilla kring 8-9 procent. Trots väldigt hårda och fula ord från främst Kristdemokraterna om förräderi och Quislingar när Centerpartiet deklarerat att dom vill inte ha något med det rasistiska SD med sina nasserötter att göra är nog centerväljarna nöjda. Ute i Sveriges kommuner är det inget ovanligt med samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Båda partierna bygger på en folkrörelse, och det har nog stor betydelse.

Kristdemokraterna börjar ligga illa till. Ebba Buschs rejäla högergir att fått många att ställa sig frågan om partiet har något med det kristna budskapet att göra i dag. Den av Livets Ord skolade Ebba Busch agerar på ett sätt som får allt fler KD:are att bli oroliga. Ett antal ledande kristdemokrater, Lars Adaktusson och gamla partiledaren Alf Svensson är bara några, ställer sig mycket frågande. Att KD:s egen tidning Dagen ger ganska stort utrymme åt kritiken visar att den är mycket spridd inom partiet. Hennes totalt okänsliga beteende i sin huskonflikt gör inte saken bättre. Att ha en partiledare som dömts för Grovt förtal i en privat konflikt skulle inte accepteras inom de flesta partierna. Partiledaren hade fått lämna eller ta timeout tills konflikten var över. Men Ebba Busch klamrar sig kvar. Personligen tycker jag att det är bra att hon klamrar sig fast vid partimakten och drar med sig KD ner under vattenytan.

Miljöpartiet fortsätter att kämpa för sin överlevnad. Ska man lyckas hålla näsan över 4%-strecket på valdagen? Man har svårt för att argumentera för gröna frågor samtidigt som man kompromissar med alla möjliga partier runt om i landet. Egentligen borde det ju gå bra för Miljöpartiet nu när det visat sig att man faktiskt hade rätt i klimatfrågan. Allra helst bland partierna till höger var klimatskepticismen väl utbredd tidigare. Men nu när det visat sig att Miljöpartiet hade rätt och till och med moderater och kristdemokrater ställt in sig i ledet och insett att mycket måste göras - omedelbart, borde det gå bättre för Miljöpartiet. Klimatförnekarna inom politiken har nästan försvunnit på kort tid. Dom har tystnat. Men Miljöpartiet har inte lyckats vinna något på att man hade rätt.

Liberalerna? Vad säger man? Finns det någon framtid för Liberalerna efter denna högergir från Nyamko Sabuni. Kan partiet göra något som lockar tillbaka de liberaler som lämnat sedan dom förklarat att dom kan inte tänka sig att ha något med ett antiliberalt parti som Sverigedemokraterna att göra. Jag tror inte det!

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion september 2021. - Sveriges Radio
SD:s kommunikationschef om hatkommentarerna på Youtube: Inte upp till oss att vara en poliskår. - Resumé
Värt att tänka på när SD:s krokodiltårar rinner. - Jan Guillou i Aftonbladet

Inga kommentarer: