måndag 4 oktober 2021

Blodbadet fortsätter

» I trafiken.

Blodbadet fortsätter. Jag har stulit ordet blodbadet från Ulf Kristersson. Fast när han använde ordet så avsåg han ett annat område än vad jag gör. När Ulf Kristersson använde ordet blodbadet menade han de gängkriminellas uppgörelser i form av skjutningar. Jag använder ordet om ett annat blodbad, med många fler drabbade. Trafiken!

I går dog tre personer i samband med en frontalkrock mellan en personbil och en lastbil på E4 vid Markaryd. En personbil, som uppenbarligen färdades i hög hastighet, kom över på fel körbana på motorvägen och frontalkrockade med en lastbil. De tre i personbilen dog mer eller mindre omedelbart medan lastbilschauffören tydligen blev svårt skadad. Man spekulerar bland annat i om det var en däckexplosion som gjorde att personbilen förlorade kontrollen och kom över på fel körbana.

Nu fick trafikolyckan extra stor publicitet beroende på vilka det var som dog i olyckan. Det var nämligen konstnären Lars Vilks och de båda "livvakter" från Säpo som alltid följer med Lars Vilks.

Vilks var redo
Det är alltid tragiskt med personer som avlider. Jag ställer dock inte upp i hyllningskören från kultureliten. Lars Vilks var en provokatör som ansåg att han som konstnär hade andra rättigheter än vanligt folk. Vanliga lagar och vanlig anständighet gäller inte honom. Hans teckningar av profeten Mohammed som en rondellhund handlade helt enkelt om yttrandefrihet - tyckte han. Eftersom han kallar sig konstnär så gäller inte vanliga lagar och regler om förtal, förolämpning osv honom. Vi kan göra jämförelsen med den danske högerextrema muslimhataren Rasmus Paludan som ju bland annat utvisades från Sverige sedan han offentligt eldat upp exemplar av Koranen för att hetsa till bråk. Om han kallat sig för konstnär och kallat det hela för ett konstverk? Hade kultureliten då istället hyllat hans kamp för yttrandefriheten? Om jag ställt mig utanför en synagoga och eldat upp bilder på Kristus och kallat mig konstnär och att det hela var ett konstverk för att kämpa för yttrandefriheten? Hade kultureliten då istället hyllat mig? Faktum är att Lars Vilks förolämpning av muslimer handlade om just ett hat mot muslimer som han visade även på annat sätt. Bland annat genom att ställa upp på ett antal antimuslimska arrangemang. Att liera sig med muslimhatare.

Jag anser att det är viktigt att ta avstånd från alla former av förolämpningar mot människor och grupper av människor. Oberoende av om man är konstnär, politiker eller bara vill provocera rent allmänt.

Men, Lars Vilks ansåg alltså att han som konstnär stod över lagen. Den gällde inte honom. Detsamma gäller hans s.k. konstverk Nimis och Arx inne i Kullabergs naturreservat där det ju råder totalt byggnadsförbud. Men sådant gällde naturligtvis inte Lars Vilks - han är ju konstnär och då gäller inte lagarna. Allt för att provocera! Nimis hävdade ju Lars Vilks att han byggde uteslutande med drivved och plankor som han plockade på stranden. Men han har faktiskt dömts för att ha avverkat skog inne i naturreservatet för att få ihop virke. Om jag förstod det rätt var det hans livvakter som gjorde polisanmälan.

Det är tragiskt när någon avlider hastigt. Jag önskar inte livet ur någon. Men jag ställer inte upp i hyllningskören. Lars Vilks var en provokatör som njöt av att provocera andra människor och ansåg att han som konstnär hade andra rättigheter än andra.

Inga kommentarer: