torsdag 30 september 2021

Om miljöbovar

» Och andra bovar.

Så är det då dags att sätta mig framför tangentbordet igen och formulera ihop dagens tyckeri. Min första tanke var att fundera över hur många det är som ångrar en del förhastade slutsatser under gårdagen. En riktigt rejäl och hemsk smäll i Göteborg fick naturligtvis de flesta att genast dra slutsatsen att det var de kriminella gängen som var inblandade. Partiledare som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson var genast framme och hade dragit slutsatsen att nu måste det göras något mot de kriminella invandrargängen. Den här bomben var ju det slutliga beviset för att nu får vi göra inskränkningar i demokratin för att bekämpa gängen. Dom visste ju redan innan polisen vilka som var skyldiga och drog sina slutsatser av det.

Och så läser vi idag att polisens teori nu är att det handlar om en s.k. "Rättshaverist". En man i 55-års åldern har anhållits i sin frånvaro. Han har under många år varit inblandad i olika tvister med myndigheterna. Just nu var han tydligen inblandad i en lägenhetskonflikt i det aktuella huset.

Undrar om våra partiledare och andra politiker som var så övertygade om att dom visste precis vad som hänt innan polisen sagt något är villiga att be om ursäkt för sina förhastade slutsatser när polisen är färdiga.

Men jag bestämde mig istället för att skriva om miljösabotören Bitcoin!

I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga läser jag att den amerikanska Bitcoinutvinnaren Stronghold Digital Mining nu köpt sitt andra kolkraftverk för att säkra elenergi till sina elslukande dataservrar som utvinner Bitcoin. Bolaget ägde redan ett kolkraftverk som förbrukar 600.000 ton kol om året. Nu har man köpt ett andra kolkraftverk.

Bara utvinnandet (Mining som det ju kallas) av Bitcoin förbrukar lika mycket el som hela Sverige förbrukar. Då kan ni förstå vilken miljöbov alla dessa digitala spekulationsobjekt är. Hela systemet är skapat för att det ska förbrukas enorma mängder elenergi för att skapa nya Bitcoin och andra så kallade kryptovalutor. Detta för att det ska vara dyrt att skapa nya Bitcoin. Lägg därtill alla dataservrar och deras elförbrukning som krävs för handeln med dessa valutor. Valutor vars främsta fördel uppenbarligen är att myndigheterna inte har någon kontroll över dom. Vilket gör att enorma mängder svarta och kriminella summor göms undan i systemet.

En riktig miljöskurk

Eftersom värdet fluktuerar så enormt är det inte attraktivt att använda Bitcoin mm för att handla varor och tjänster. Den som tar betalt i Bitcoin löper stor risk att dagen efter är värdet så lågt att hela affären går med förlust. Alltså kommer Bitcoin och andra kryptovalutor inte att slå igenom som någon valuta man handlar varor och tjänster för. Den kommer bara att existera med den huvudsakliga användningen för att gömma undan svarta och kriminella pengar och som spekulationsobjekt.

Lägg alltså därtill att Bitcoin och andra kryptovalutor är en rejäl miljöbov. Jag brukar inte berömma beslut av de kinesiska myndigheterna. Men Kinas beslut att förbjuda handeln med Bitcoin (ett beslut som fick värdet på Bitcoin att rasa) var ett bra beslut. Sedan kan vi fundera hur "bra" motiven var?

Läs:
Han jagas för sprängningen i Göteborg: Lite av en rättshaverist. - Aftonbladet
Misstänkte mannens pappa: Farligt att säga någonting. - Aftonbladet
Bitcoinföretag köper två kolkraftverk. - Svenska Dagbladet
60 000 småsparare drabbade av it-attack. - Svenska Dagbladet
Kina förbjuder kryptovalutor – bitcoin faller. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: