torsdag 28 oktober 2021

Fuskbygge på väg att krascha

» SD på fallrepet.

I måndags var det kommunfullmäktigemöte här i Åstorps kommun. Kanske årets viktigaste fullmäktigemöte eftersom det bland annat skulle fastställas budget för 2022. Från kommunstyrelsen fanns det två förslag, det från den styrande minoriteten och ett motförslag från det oppositionsblock som kallar sig Åstorpsalliansen. Det andra oppositionsblocket, alltså Sverigedemokraterna, hävdade att man skulle komma med ett motförslag i samband med kommunfullmäktigemötet.

Åstorp styrs av en minoritet bestående av Socialdemokraterna (10 mandat), Centern (2) och Vänsterpartiet (1). Oppositionen är splittrad i två grupper. Åstorpsalliansen med Moderaterna (6 mandat), Liberalerna (2) och Kristdemokraterna (1). Och sedan finns det alltså Sverigedemokraterna som har lika många mandat som Åstorpsalliansen, 9 mandat.

Men så är det då dessa Sverigedumokrater. Ganska snart efter förra valet, efter att nämnder osv utsetts så hoppade / uteslöts de båda ledamöter som Sverigedemokraterna utsett till kommunstyrelsen av partiet. Helt plötsligt var alltså kommunens andra största parti utan ordinarie representant i kommunstyrelsen. Och så har det fortsatt med avhopp och uteslutningar.

Så kommer vi då till denna veckas kommunfullmäktigemöte. Sverigedemokraterna har alltså 9 platser i fullmäktige. Av dessa 9 har en hoppat av / uteslutits och sitter kvar som politiskt vilde. Återstår gör 8 platser till SD. Av dessa 8 i val utsedda representanter för Sverigedemokraterna hade tre stycken dykt upp till mötet. Av de fem ersättare som SD har tillgång till hade en dykt upp på mötet. Av Sverigedemokraternas 9 platser i kommunfullmäktige var alltså 5 besatta medan 4 platser stod tomma. Och av de 5 platserna är alltså en inte längre SD:are utan politisk vilde.

SD är inte ett seriöst partti
Är detta ett seriöst parti?

Sverigedemokraterna är ett fuskbygge skapat av populister, rasister, rättshaverister och allmänt gnälliga missnöjda med allt. Nu är partiet på väg att krackelera. Som i stort sett alla populistiska missnöjespartier gör förr eller senare när den sammanhållande länken försvinner. Den dag Jimmie Åkesson tröttnar på alla klantar i partiet så kommer partiet även att rasa samman på riksnivå.

Hur gick det då på måndagens möte. Ja, något SD-förslag till budget kom tydligen aldrig. SD-avhopparen röstade med Åstorpsalliansens förslag medan de andra fyra ledamöterna som var närvarande lade ner sina röster. Det blev ytterligare ett antal voteringar. Bland annat ett ärende som hör ihop med en riktig långkörare. Det handlar om dessa privata entreprenörer som dumpar sin skit och sedan går i konkurs och överlämnar problemet till kommunerna. Här i Åstorp har ett företag dumpat tonvis med natriumsulfat (salt) och sedan gått i konkurs. Det har diskuterats i många omgångar vad som ska göras. Antingen att helt enkelt kapsla in skiten så att den inte läcker ut. En lösning som rekommenderas av t.ex. Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och renhållningsbolagets experter. Det andra alternativet är att forsla bort skiten och deponera den någon annanstans. Att experterna tycker att den minst dåliga lösningen är att kapsla in det hela och täcka över är att det skulle göra mer skada att börja rota för mycket i det hela och till detta lägga alla transporter som krävs. Dessutom skulle mängderna bara deponeras på något annat ställe. Detta skulle dessutom komma att kosta många 10-tals miljoner mer av skattebetalarnas pengar. Det har fattats ett beslut i fullmäktige att expropriera marken så att kommunen äger marken. Och sedan kapsla in och täcka över. Detta beslut har dock överklagats. Ett överklagande som fick rätt i frågan om exproprieringen av marken. Det beslutet var inte formellt riktigt. Alltså dök det upp igen på måndagens möte så att exproprieringen kan genomföras.

I alla de voteringar för övrigt som skedde på mötet så röstade SD:s avhoppare på Åstorpsalliansens förslag medan de andra fyra stödde den styrande minoritetens förslag till slut.

För övrigt ser jag nu att den tjänsteman som Sverigedemokraterna anställt vid sitt riksdagskansli i Stockholm och som visades sig samtidigt vara ytterst aktiv i extrema Vit Makt-rörelser har förlorat jobbet, har lämnat partiet och nu dessutom har förbjudits att åter bli medlem. Som sagt innan, det är stor omsättning på SD-medlemmar som trampat i klaveret.

Jag frångår mitt löfte från tidigare. Jag använder uttrycket Sverigedumokraterna!

Läs:
SD-tjänsteman utestängs från partiet. - Expo

Inga kommentarer: