fredag 8 oktober 2021

Kan vi komma överens?

» Vi delar upp det.

Tre herrar ute på privatisera mera fronten har skrivit en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle. Dagens Samhälle är en tidning som vänder sig till politiker och tjänstemän inom offentlig verksamhet. Den gavs tidigare ut av organisationen SKR, alltså Sverige Kommuner och Regioner. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner. Tidigare SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Men, som så mycket annat har tidningen privatiserats... Det är Bonnier som ger ut tidningen numera.

De tre herrarna som skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle är Nima Sanandaji, Erik Sjölander och Mattias Andersson. Nima Sanandaji är välkänd debattör på den här fronten och har jobbat för t.ex. Timbro, Svenskt Näringsliv, Skattebetalarnas förening, Företagarna osv. Han har sin bakgrund inom Moderaterna. Mattias Andersson är näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund. Så ni förstår var herrarna kommer från. Det förklarar ju en del.

Privatisera INTE mera
Debattartikeln går i princip ut på att kommunerna inte ska bedriva näringsverksamhet. Det ska dom överlåta åt det privata näringslivet. - "I våras fanns sammanlagt 2.918 offentligt ägda bolag i Sverige, men det är bara 8 procent av dem som verkar inom offentlig förvaltning. Den stora majoriteten på 92 procent är verksamma inom näringslivet." Så skriver man. Det skulle vara intressant att veta vad alla dessa offentligt ägda bolag egentligen sysslar med. Hur som helst tycker de tre att kommunerna ska koncentrera sin verksamhet på det som är kommuners och regioners kärnuppgifter. Detta är tydligen "välfärd och infrastruktur".

Vad är det då för konstiga verksamheter som kommunerna sysslar med som man inte ska syssla med? Om jag tittar på min egen hemkommun, Åstorp, så finns det ju ett allmännyttigt bostadsbolag. Är det dessa som Nima och vännerna tycker ska upphöra? Det finns ett fastighetsbolag som äger de fastigheter som kommunen utnyttjar. Skolor, Vårdboenden, Idrottshallar osv. Är det detta som Nima och vännerna tycker ska skötas av privata entreprenörer med vinstintresse? Kommunen lagar mat till skolorna och äldre. Är det detta som Nima och vännerna tycker ska skötas av privatiserade bolag med vinstintresse? Sedan vet jag att det finns en del kommuner (oftast moderatstyrda) som skapat bolag för att driva t.ex. Förskolor, Vårdboenden osv. Syftet är att skapa skattemässiga fördelar genom möjlighet att dra av moms osv. En form av skatteplanering som jag faktiskt inte tycker att kommuner ska syssla med. Ingår dessa i de 2.918 offentligt ägda bolagen som herrarna är upprörda över?

Hur som helst så håller jag i princip med Nima, Erik och Mattias. Låt de privata företagarna syssla med det som inte är kommuner och regioners uppgifter. Men då låter vi kommuner och regioner syssla med det som är kommuners och regioners huvuduppgifter. Alltså "välfärd och infrastruktur"! Jag tolkar de tre herrarnas debattartikel som att privata kapitalister ska hålla sig borta från välfärden. Som vårdboenden, skolor, sjukvård osv. Och även infrastruktur. Så då får det vara slut med upphandlingar av tågtrafiken, busstrafiken osv. Håll de privata entreprenörerna borta från kommuner och regioners huvuduppgifter.

Ska vi säga så Nima, Erik och Mattias? Kommunerna och Regionerna sköter skolor, vårdboenden, kollektivtrafik, sjukvård osv. Och så låter kommuner och regioner bli att driva gruvor, lastbilsfabriker eller vad vi nu kan komma på. Vad säger ni? Ska vi säga så?

Läs:
Begränsa den offentliga näringsverksamheten, kommuner. - Debattartikel i Dagens Samhälle

Inga kommentarer: