söndag 3 oktober 2021

Liberalismens död

» Eller i varje fall Liberalernas.

I år är det exakt 100 år sedan Sverige hade sitt första val med kvinnlig rösträtt. Ett mått på att Sverige blivit en demokrati. Det var en reform som efter en hård kamp infördes genom samarbete mellan liberala krafter och arbetarrörelsen. Motståndet stod högern och konservativa krafter för. Medan arbetarrörelsen och liberalismen trodde på människans vilja och förmåga att ta ansvar trodde högern inte på människan utan hävdade att samhället skulle gå under om alla fick rösträtt och möjlighet att påverka. Det skulle vara förbehållet en liten elit, som var de enda som begrep något.

Till slut tvingades även de konservativa krafterna till höger att acceptera utvecklingen. Det som fällde avgörandet var en rädsla för att även Sverige, inspirerade av den Ryska revolutionen, skulle få en revolution där arbetarklassen skulle ta makten med våld.

Men det var dåtidens liberaler! Dagens liberala parti, Liberalerna, är splittrad i två falanger. En Socialliberal falang som väl är mest besläktad med de liberaler som införde demokrati i Sverige tillsammans med arbetarrörelsen. Samt en marknadsliberal falang med högerinspiration som nu totalt tagit kommandot i Liberalerna. Dessa båda grupper har tidigare kunnat leva i symbios inom samma parti. Men detta är slut. Med Nyamko Sabuni vid rodret har partiet istället ställt sig på högerextremismens sida. För att nå Makt har man visat sig vara villiga att sätta sig i knät på antiliberala krafter med en klart rasistisk agenda. Vilket har fått stora socialliberala grupper att lämna partiet och partiet krymper.

Varför tar jag upp ett sådant ämne just idag? Jo, i morse läste jag en intressant intervju i tidningen Vi med Barbro Westerholm. Årsrik riksdagsledamot för Liberalerna som varit en föregångare i många frågor. Jag håller inte med Barbro Westerholm i allt (hon är ju trots allt medlem i Liberalerna....) men jag kan beundra henne för hennes kamp i många frågor. Det märks i intervjun att hon inte är intresserad av att följa med Liberalerna in i den Brunblå sörja som Nyamko Sabuni och kretsen kring henne är på väg att föra in partiet i. Läs intervjun, jag bjuder på den. Barbro Westerholm representerar i mångt och mycket det goda med Liberalerna.

Ni kan åka ut ur Riksdagen
Det andra var det faktum att jag under förmiddagen skrev ett mejl till Liberalerna och bad om en motivering som jag kan förstå när det gäller Liberalernas ställningstagande att personer som fötts med funktionshinder (eller personer som råkat ut för svåra olyckor och drabbats av svåra sjukdomar) ska bestraffas för detta. Anledningen är naturligtvis att jag såg ett officiellt uttalande från Liberalerna att regeringens förslag i budgeten att avskaffa straffbeskattningen av de som har Sjuk- eller Aktivitetsersättning är helt fel. De som läser mina Tyckerier regelbundet kan tycka att jag blir lite tjatig i mitt motstånd mot att bestraffa människor för deras sjukdomar eller funktionshinder.

För det är ju just det man gör genom Jobbskatteavdraget. Personer som är sjuka, drabbats av skador eller har medfödda funktionshinder straffbeskattas just för att dom är sjuka, skadade eller funktionshindrade. Detta mitt korståg i ämnet beror naturligtvis på att min yngsta son drabbas av just denna straffbeskattning. Kimmy är 23 år och är född med autism och har diagnostiserats med detta redan innan han började Förskolan. Han har hela skoltiden gått i vad som kallas Träningsskola. För denna diagnos, som gör att han aldrig har en chans att få ett vanligt jobb, bestraffas han alltså. Och detta tycker Liberalerna är helt riktigt! Kimmy får en Aktivitetsersättning på 9.242 kronor i månaden. Det är alltså ingen hög inkomst. På denna ska han betala skatt. Hade han kunnat jobba hade skatten på en sådan lön varit 1.242 kronor. Men, nu har ju Kimmy fötts med sitt funktionshinder och då ska han alltså bestraffas för detta enligt Liberalerna. Han betalar istället 2.005 kronor i skatt. Skillnaden är det straff han får för att han fötts med autism. Detta tycker Liberalerna är helt rätt och kan inte gå med på att avskaffa den bestraffningen.

Tycker ni att Liberalerna fyller någon funktion i den svenska politiken? Nä, just det! Ni håller med mig. Dom kan lika gärna åka ur Riksdagen med rumpan före!

Läs:
Barbro Westerholm: Motståndarna är tröttare än mig. - Tidningen Vi

I ett svar från Liberalerna berättar man att i den aktuella frågan om att avskaffa straffbeskattningen av funktionshindrade m.fl. så stödjer Liberalerna nu Regeringens förslag. En eloge till Liberalerna för denna ändrade inställning.

Inga kommentarer: