lördag 2 oktober 2021

Förhastade slutsatser

» Det är farligt.

I torsdags inledde jag mina funderingar med att undra hur många som ångrade sina förhastade slutsatser när det handlade om den våldsamma sprängningen i Göteborg. Nu har jag sett på flera håll långa sammanställningar av olika högerdebattörer och högerpolitikers olika allt för snabba inlägg på social medier där man utgått ifrån att det handlade om gängkriminella. Och snabbt tog detta som ännu ett bevis för att det måste tas i med hårdare tag. Det har ställts krav på att nu ska militär sättas in mot gängen, visitationszoner, utvisningar och en mängd olika indragningar av demokratiska rättigheter.

Kan vi alla lova
Sedan visade det sig att det med största sannolikhet handlade om en rättshaverist som var på väg att vräkas från en lägenhet i fastigheten. Det hade inte ett dugg med gängkriminalitet att göra. Det var visst en hel del debattörer och politiker ute på högerflanken som snabbt plockade bort sina inlägg igen med skammens rodnad. Det kan vara farligt att vara för snabb med sina slutsatser. Att basera sina slutsatser på sina fördomar.

För övrigt ska jag erkänna att även jag fick som första tanke att det handlade om någon form av uppgörelse mellan kriminella gäng. Men, jag drog inga andra slutsater av det hela än att polisen nog kommer att berätta mer när det är lämpligt.

Visste ni förresten att det har varit färre s.k. sprängningar i år än det var förra året? Av medierapporteringen kan man tro att det är tvärtom.

Men låt oss alla lova varandra att inte vara så snabba med att dra slutsater av vad som hänt baserat på våra fördomar innan vi vet vad som verkligen har hänt. Jag lovar i varje fall att jag ska försöka!

Men fördomar har vi alla.

Inga kommentarer: