lördag 9 oktober 2021

En död fråga

» Trodde jag.

Jag trodde att frågan om en svensk anslutning till Euron var en död fråga. Vi har en utredning som har slagit fast att det vore en nackdel för svensk ekonomi att byta ut Kronan mot Euron och därmed avhända oss möjligheten att föra en egen valutapolitik. Dessutom har vi folkomröstat om frågan en gång och svenska folket har sagt NEJ.

Vi säger fortfarande Nej till Euron
Men, förespråkarna ger sig naturligtvis inte. Svenska Dagbladet ger idag stort utrymme på ledarsidan till Fredrik Johansson att i en krönika argumentera för att Sverige ska avskaffa Kronan. - Euron – för Sveriges skull skriver han. Jag bryr mig inte om att upprepa Fredrik Johanssons argumentation, men kan konstatera att han uppenbarligen är ute och reser ordentligt.

Mitt största argument mot Euron är att det innebär att vi skänker bort vår möjlighet att föra en egen valutapolitik som passar Sverige och den fas i konjunkturen som vi befinner oss i. Istället kommer vi att tvingas in och föra en politik som passar de större ekonomierna i södra Europa. Skulle vi i Sverige befinna oss i en annan fas i konjunkturen än dessa länder kommer vi alltså att föra en politik som är den direkta motsatsen till vad som vore bra för Sverige. Lilla Sverige kommer att tvingas föra en politik som är direkt skadlig istället.

Nä, behåll Kronan i Sverige! Låt Euron leva sitt liv på annat håll! Ska vi folkomrösta på nytt om Euron (och hålla på med jämna mellanrum tills vi svarar rätt?) så ska vi i så fall först folkomrösta om en Swexit, dvs om vi ska vara kvar som medlemmar i EU överhuvudtaget.

Det innebär inte att jag anser att vi ska lämna EU. Det som nu sker i Storbritannien visar att det egentligen är mycket lättare att gå med i EU än att lämna EU. Har vi en gång (tyvärr...) gått med så är det mycket svårt att kapa banden igen. Alltså vet jag faktiskt inte hur jag skulle röstat vid en fråga om Swexit. Hade frågan handlat om att gå med hade jag hållit fast vid mitt Nej. Men, som sagt, utträda är mycket svårare.

Men det ska bli spännande att följa utvecklingen för främst Polen och Ungern. Ska länder som inte följer EU:s regler få fortsätta som medlemmar. Man kan inte välja och vraka mellan förmåner och förpliktelser. Att som nu Polen gör att deklarera att man struntar i EU:s regler tycker jag innebär att då stängs kranen med bidrag av. Sedan får Polen och Ungern välja. Medlemskap med förmåner och förpliktelser eller icke-medlemskap. Kanske är utvecklingen att flera länder lämnar EU än nya ansluter sig?

Euron fortsätter oroa
Fast att kalla det polska beslutet för "en attack mot Europa" är väl att gå för långt. Det är väl möjligen en attack mot EU. Men snälla Svenskan, Europa är mer än EU!

Läs:
Euron – för Sveriges skull. - Fredrik Johansson i Svenska Dagbladet
Polska domen: en attack mot Europa. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: