söndag 24 oktober 2021

Är det synd om Ulf Kristersson

» Den stackaren.

Jag hade lite svårt för att hålla mig från skratt när jag läste dagens huvudledare i moderata Svenska Dagbladet, skriven av Tove Lifvendahl. - "Det blir ofta känslodramatik runt Moderaterna på sätt som andra partier sällan får erfara." Så skriver Tove Lifvendahl och verkar tro att Moderaterna skulle vara extra utsatta på Sociala medier t.ex. Det må vara att Moderaterna kan få en hel del kritik av politiska meningsmotståndare. Det utsätts väl alla partier för. Men att gå omkring och tro att Moderaterna skulle vara mer utsatta för "känslodramatik" än de andra partierna visar snarast på hur enögt man ser på omgivningen.

Jag skulle vilja hävda att det parti som är värst utsatt av Riksdagspartierna tycker jag är Miljöpartiet. Förutom ren politisk kritik så förs det på alla möjliga områden på nätet en kampanj för att förlöjliga partiet även på icke-politiska plattformar. Med kritik och hatkampanjande som inte ens har med politiken att göra. Jag skulle även vilja säga att Sverigedemokraterna är mer utsatt av "känslostormar" än vad Moderaterna är. För övrigt ska vi inte nämna den hatkampanj som förts mot Stefan Löfven personligen. En hatkampanj som dock i stort upphört nu när han meddelat sin avgång.

Jag skulle faktiskt vilja hävda att Moderaterna och Ulf Kristersson har något av en teflonyta som gör att berättigad kritik inte ens får någon effekt eller uppföljning. En partiledare med alla de skandaler bakom sig som Ulf Kristersson har skulle inte ha haft en chans till fortsatt politisk karriär om han representerat något annat parti.

Ulf Kristersson på vakt mot journalister
Låt oss till exempel ta Ulf Kristerssons bostadsskandaler. Som socialborgarråd bodde Ulf Kristersson i en fin central 125 kvadratmeters lägenhet i Stockholm. Bostaden ägdes av föreningen Ersta Diakonisällskap och skulle enligt stadgarna vara avsedd för svårt sjuka och hemlösa. Det finns ett mycket roligt filmklipp av när journalister ville intervjua Ulf Kristersson om hur det gått till och han helt enkelt vägrar svara utan smiter istället ut genom dörren. Se här.

Under sin tid som socialborgarråd i Stockholms stad åkte Ulf Kristersson tillsammans med frun var tredje månad till Kina för 128.000 kronor per gång. Betalt av Stockholms skattebetalare! Själv hävdade han att han åkte till Kina för att diskutera mänskliga rättigheter. Varför Stockholms skattebetalare nu skulle betala det var tredje månad? Kritiker hävdade att Ulf Kristersson bara följde med frun som hade helt andra uppdrag i Kina för Swedish China Trade Council.

Under 2015-2016 var Ulf Kristersson den riksdagsledamot med den högsta taxiräkningen av alla på skattebetalarnas bekostnad. 668 taxiresor i Stockholm för 113.000 kronor på ett år. Detta trots att riksdagsledamöterna rekommenderas att åka kollektivt. Men Ulf Kristersson hävdade att det var för jobbigt eftersom han ofta hade bagage med sig!

Skandalerna var fler. Men trots allt detta valde Moderaterna att utse Ulf Kristersson till partiledare och statsministerkandidat. Allt bara uppräknat apropå Mona Sahlins Tobleroneskandal. Sedan var hennes politiska karriär slut.

Visst kan Moderaterna röra upp känslor. Men att hävda att partiet skulle vara mer utsatta än andra partier? Då får man verkligen vara enögd!

Den nya Brunblå sörjan
Sedan ska det bli spännande att följa valrörelsen. Hur långt i självutplånelse är Liberalerna villiga att gå för att hålla sig så nära Moderaterna att man kan locka stödröster därifrån och rädda partiet kvar i Riksdagen. Eller blir det helt enkelt för nära Sverigedemokraterna till slut så att Nyamko Sabunis högergir får ett abrupt slut?

Kan Ebba Busch få stopp på den interna partikritiken mot hennes högergir och glömska av de "kristna värderingarna"? Detta efter att ha lyckats smita undan domstolsförhandlingar genom att till slut komma överens med den stackars pensionär hon vill köpa en fastighet av. Kan hon få slut på kritiken och sätta stopp för väljarflykten som placerat partiet allt för nära 4%-spärren för att det ska vara hälsosamt.

Hur långt är Moderaterna villiga att släppa in Sverigedemokraterna i värmen innan självutplånelsen blir för stor och löftesbrotten för många. I förra valrörelsen skulle man knappt prata med SD. Sedan skulle man prata men inte förhandla. Sedan skulle man förhandla men inte kompromissa. Sedan skulle man kompromissa men inte släppa in i en eventuell regering. Sedan skulle man acceptera SD-tjänstemän i Regeringskansliet men inte några statsrådsposter. Sedan skulle man... Ja, ni ser vart vi är på väg. Det är fortfarande trots allt nu mindre än ett år kvar till valet. Vad gör Ulf Kristersson om självutplånelsen av Moderaterna går så långt att Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna? Inbillar sig Ulf Kristersson att han fortfarande kan bli statsminister med stöd av SD men kan hålla dom utanför Regeringen om det sker? SD förbereder sig för att ta över ett antal departement och statsrådsposter som motsvarar deras styrka.

Valrörelsen kommer säkert att ge svar på en del av dessa frågor. Svar kommer i varje fall att krävas. Fast kanske Ulf Kristersson väljer att smita från att svara på samma sätt som i den här filmen igen.

Läs (och titta):
En uppgift värdig en ny regering. - Svenska Dagbladet
SD-topp: Förbereder oss för att leda departement. - Svenska Dagbladet
M måste rädda kvar Sabuni i riksdagen. - Svenska Dagbladet
Ja, vem är brun, Jimmie Åkesson? - Arbetet
Det är inte ”problematiskt” Kristersson – det är nazism. - Magasinet Para§raf
Annika Strandhäll: De blåbruna kommer vrida tillbaka utvecklingen. - ETC
Hur många lik i lasten och skelett i garderoben kan en statsminister ha? - Magasinet Para§raf
Ulf Kristersson smiter. - Filmklipp

Inga kommentarer: