lördag 16 oktober 2021

Våldet

» Finns överallt.

Vi bor i en våldsam värld. Tyvärr inget unikt. Våldet har funnits i vårt och andra samhällen under i stort sett alla tider. Tittar vi internationellt så bor vi faktiskt i en lugn del av världen. Risken att som helt oskyldig drabbas av våld är liten. Som jag sagt många gånger tidigare, risken är större i trafiken!

Men, våldet finns här runt omkring oss. Både hos oss och på andra håll i världen. Så jag tänkte ta några exempel, plockade från dagens tidningar.

Vi kan börja i Norge. Espen Andersen Bråthens vansinnesattack i Kongsberg för några dagar sedan chockar fortfarande Norge och resten av Skandinavien. Espen Andersen Bråthen var tydligen dansk medborgare, men hade bott hela sitt liv i Norge. Av ännu obegriplig anledning hann han mörda 5 personer innan den norska polisen fick stopp på honom. I början spekulerades det i om det kunde vara någon form av terrordåd. Espen Andersen Bråthen hade för ett antal år sedan uppgett att han konverterat till Islam. Han hade tydligen för flera år sedan besökt moskén i Kongsberg. Moskéledaren berättar i en intervju att hans första tanke efter att Espen Andersen Bråthen besökt moskén första gången för 5 år sedan var: - "Jag tänkte att det var en person som behövde hjälp." I dag lutar man nog snarast åt att det handlar om psykisk sjukdom och han har redan lämnats över till psykvården. Varningssignalerna har uppenbarligen funnits under många år.

Make love - not war
Sedan ser jag att en kvinna nu dött av de skador hon fick i samband med sprängningen i Göteborg den 28 september. En händelse som fick många politiker och debattörer ute på högerflanken att tvingas plocka bort sina förhastade inlägg på social medier när det visade sig att det inte hade med gängbrottslighet att göra utan om en rättshaverist som hade en hyreskonflikt med hyresvärden. Även här hade det funnits varningssignaler en tid. Mark Lorentzon hittades så småningom död i vattnet efter att gissningsvis tagit livet av sig.

I augusti gick en 15-åring till attack med en kniv på en skola i Eslöv och en lärare blev svårt knivskuren innan man fick stopp på 15-åringen. Polisutredningen som nu är i princip klar fastslår att det hela rörde sig om ett hatbrott. 15-åringen var uppenbart inspirerad av tidigare skolattacker och hyste starka nazistiska och rasistiska idéer. Attacken var välplanerad och syftet var uppenbarligen att sprida sina sjuka idéer. Han sände attacken live på Facebook via en kamera. Det står också klart att det funnits varningssignaler långt innan om hans psykiska tillstånd och hans sjuka idéer.

I sydöstra England, i Leigh-on-sea, har en 69-årig ledamot av det brittiska parlamentet knivhuggits till döds i samband med ett möte med väljare i en kyrka. David Amess hade suttit i det brittiska Parlamentet i olika omgångar sedan 1983. En 25-åring har gripits för mordet. Våldet hittar vi överallt.

I Kenya har löparstjärnan Agnes Tirops misstänkte mördare, hennes make, anhållits misstänkt för mordet. Agnes Tirop hade helt nyligen satt nytt världsrekord på 10 km landsvägslopp och kom t.ex. fyra på i OS på 5.000 meter. Samtidigt har ännu en kenyansk kvinnlig löparstjärna, Edith Muthoni, hittats död. Hennes pojkvän har gripits misstänkt för det mordet. Att det största hotet mot kvinnors säkerhet kommer från makar/pojkvänner/f.d. makar osv gäller både i Sverige och på andra håll i världen.

I Afghanistan har ännu ett nytt bombdåd gjorts mot en moské. Minst 32 personer har dödats sedan flera självmordsbombare slagit till i Kandahar i södra Afghanistan. IS har som förväntat tagit på sig ansvaret. Man skryter om det!

Vad som är utmärkande för en mycket stor andel av det våld som inträffar är att det är människor som mår dåligt. Det har funnits varningssignaler sedan tidigare. Många som begår den här typen av vansinnesdåd har redan tidigare sökt vård eller på annat sätt så har vården tipsats. Men det verkar fungera dåligt!

Läs:
Polis om pilbågsdåd: Sjukdomskoppling stärkt. - Helsingborgs Dagblad
Moskéledaren: Tänkte att han behövde hjälp. - Svenska Dagbladet
Pensionerad sjuksköterska dog i Göteborgsexplosionen: Stort tomrum. - Aftonbladet
Pojken filmade skoldåd. - Helsingborgs Dagblad
Brittisk parlamentsledamot knivhuggen till döds i kyrka. - Dagens Nyheter
Efter mordet på löparstjärnan – maken i rätten. - Svenska Dagbladet
Nytt misstänkt mord på kenyansk löpare. - Svenska Dagbladet
IS tar på sig ansvar får dåd mot moské - Aftonbladet

Inga kommentarer: