tisdag 20 juli 2021

Stärk strandskyddet

» Inte bara idag.

I dagens Helsingborgs Dagblad finns en debattartikel från tre lärda herrar (Lars Emmelin, professor emeritus i miljöbedömning. Mårten Dunér, tekniskt råd, f d adjungerad professor i fysisk planering. Peter Schlyter, professor vid institutionen för fysisk planering vid Blekinge tekniska högskola.) Den har rubriken: "Genomför inte strandskyddsutredningens förslag."

Vad handlar detta då om? Mycket enkelt uttryckt så handlar Strandskyddet om att man inte får bebygga marken osv så att det inkräktar på Allemansrätten utmed vatten och vattendrag. Det gäller havet, det gäller insjöar och det gäller vattendrag. Vi ska alltså kunna gå fritt utefter stranden eller utefter ett vattendrag. En mycket lovvärd tanke. Problemet är att de svenska reglerna inte funnits alltid. 1950 kom de egentliga reglerna som skyddade vår tillgång till stranden osv. Mycket har ju hunnit bebyggas innan dess och många undantag har gjorts. Kritiken mot reglerna är också hård där man främst vill undanta stora områden i glesbygden.

Sven tycker att det här är viktigt
Vad många inte tänker på när man tycker att begränsningar och undantag i Strandskyddet mycket väl kan göras är att detta får konsekvenser "för all framtid". Om 50 år eller 100 år ser våra samhällen helt annorlunda ut och de där undantaget man inte tyckte hade någon betydelse har helt plötsligt skapat stora inskränkningar.

Jag funderade faktiskt just över Strandskyddet i helgen när jag var på utflykt med min autistiska son. Han gillar mycket att ta tåget någonstans eller att göra en lång promenad någonstans. I lördags tog vi tåget till Helsingborg. Ja, vi gick av tåget redan i Ramlösa. Därifrån tog vi en promenad ut på Råå och sedan tillbaka. Observera att det heter PÅ Råå, inte I Råå. Råå är ett gammalt fiskeläge, och då heter det att man bor PÅ Råå och inte I Råå även om det alltså inte är en ö eller liknande.

Hur som helst gick vi ut till Råå genom att så mycket som möjligt följa Öresundsstranden via Råå vallar som det heter. Men tillbaka tänkte jag följa den lilla bäcken Lussebäcken som rinner genom Råå. Mycket trevligare att följa en gång/cykelväg utefter en liten bäck än att gå på en trottoar bredvid trafiken. Men det är nu problemen uppkommer. Reglerna om Strandskydd har ju inte alltid funnits. Det har varit fritt fram att anlägga sin trädgård ända ner till bäckfåran. Det har inte ansetts som viktigt att skydda bäckkanten. Alltså finns det en stig/gångväg på vissa sträckor. Ibland på ena sidan ibland på andra sidan. Och ibland finns det inget alls för marken är ockuperad.

Ännu mer uppenbart hur viktigt Strandskyddet är blir det om vi tar en tur till Ängelholm. Här ringlar Rönneå genom staden. Och den ringlar verkligen genom Ängelholm. Här finns det en åpromenad på båda sidor som är en underbar upplevelse att promenera. Tyvärr inte hela vägen genom staden! Lite varstans finns det inget Strandskydd så då får man gå upp och gå genom villakvarter istället eftersom det har tillåtits byggande en gång i tiden ända ner till åkanten.

Det är det här som vi måste ha i åtanke när vi diskuterar Strandskyddet. Det ska skydda allmänhetens rätt till att kunna vandra utefter vattnet inte bara i dag utan även om 50 år eller 100 år när samhället kanske ser helt annorlunda ut. Vi kan tänka i dag att ingen är intresserad av att gå utefter älven, ån, bäcken, sjön osv. Men vad vet vi om hur det ser ut om 50 år eller 100 år? Har vi en gång tillåtit avsteg från regeln så är detta gjort för all framtid.

Bevara Strandskyddet - Utan undantag!

Läs:
Genomför inte strandskyddsutredningens förslag. - Helsingborgs Dagblad debatt

Inga kommentarer: