tisdag 27 juli 2021

Rasismen i Sverige

» Vi är rasister.

Vi har fått nya bevis för hur utbredd rasismen är i Sverige. När politiker och politiska partier sanktionerar rasistiska och främlingsfientliga tankar blir dessa accepterade av människor. Detta sprider sig snabbt.

Dagens Nyheter har gjort en granskning av i vilken utsträckning olika vårdgivare accepterar att "kunder" ställer krav på att behandlas av en "äkta" svensk läkare, tandläkare osv. Det handlar alltså inte tvunget om att vara orolig för att det ska uppstå språkliga problem. Det handlar om att man kräver att slippa behandlas av någon av utländsk härkomst. Det skrämmande är att många vårdgivare som Vårdcentraler, Sjukhus, Tandvårdskliniker osv accepterar den typen av krav. Det gäller både privata och offentliga vårdgivare.

En riktig svensk är inte rasist
Vi får vittnesmål om hur läkare som är födda i Sverige men är av utländsk härkomst möts av patienter som vägrar låta sig behandlas av dom. Dom kräver en annan läkare, en "svensk" läkare. Rasismens fula tryne dyker upp med jämna mellanrum. Skäms inte människor? Nä, uppenbarligen inte.

Verkligheten är den att svensk sjukvård är helt beroende av läkare och annan personal av utländsk härkomst. Utan invandringen hade svensk vård haft enorma problem. I dag är 34% av svenska läkare födda i utlandet. I en undersökning för några år sedan uppgav 22% av de läkare som hade utländsk härkomst att dom ganska ofta eller ibland hade utsatts för hot eller våld från patienter. Bland infödda läkare var siffran bara 3%. Rasismen visar sig i att vi behandlar människor av utländsk härkomst sämre. Vi tycker att dom är mindre värda! Vi ska skämmas!

Apropå rasism. Andreas Magnusson berättar i en kolumn om hur fyra Rosengårdskillar vid namn Ali, Mohammed, Ismael och Slobodan och som nyligen dömts i hovrätten till långa fängelsestraff för att ha förskingrat miljontals kronor från svenska pensionärer och levt lyxliv för pengarna får gråta ut i media och berätta att dom är oskyldigt dömda. Visst blir vi upprörda när invandrade grova brottslingar får ställa upp och gråta ut i landets tidningar och berätta om hur synd det är om dom?

Fast sedan berättar Andreas att han faktiskt ljuger. Brottslingarna heter Alexander, David, Johan och Olle och bor i villalyxghettona runt Stockholm och har precis dömts för Allraskandalen. Upprördheten över att media låter dom gråta ut blev omedelbart mindre synlig. Det kan vara synd om svenska brottslingar, men det är aldrig synd om invandrade brottslingar. Vi är som sagt rasister!

Läs:
Patienter tillåts välja läkare med enbart svenskt ursprung – över hela landet. - Dagens Nyheter
Regioner går emot egna riktlinjer – låter patienter välja etniskt svenska läkare. - Dagens Nyheter
Tandläkarförbundet efter DN-granskning: Vårdgivarna bör utredas. - Dagens Nyheter
Rasismen är sorgligt nog högst närvarande. - Naod Habtemichael ledare Dagens Nyheter
Visst, byt läkare. Men inte på vilka villkor som helst. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Utan invandrare så skulle Sverige inte gå runt så bra som det gör idag. - Insändare Helsingborgs Dagblad
Patienterna får välja ”vit” vårdpersonal. - Helsingborgs Dagblad
Tillåts välja bort läkare efter etnicitet. - Aftonbladet
Kundjakten i vården trumfade riktlinjerna. - Malin Malm ledare Aftonbladet
När gängkriminella får gråta ut i pressen. - Andreas Magnusson i Magasin Para§raf

Inga kommentarer: