torsdag 22 juli 2021

10 år sedan

» En effekt av allt hat.

I dag är det 10 år sedan de nordiska länderna drabbades av det värsta terrordådet i modern historia. Högerextremisten Anders Behring Breivik gick till attack mot allt han hatade genom att först spränga en bomb i regeringskvarteren i Oslo (med åtta döda) och sedan körde han ut till ön Utøya där Arbeiderpartiets ungdomsförbund har en kursgård och sköt kallblodigt ihjäl sammanlagt 69 ungdomar en efter en. Ett vidrigt massmord på oskyldiga ungdomar.

Älska din nästa
Högerextremisten Anders Behring Breivik satte rekord i kallblodigt mördande. Men vi har även i Sverige drabbats av liknande fenomen. Vi kan t.ex. ta John Ausonius (Lasermannen) och Peter Mangs som på 90-talet resp drygt 10 år senare gick omkring och medvetet sköt personer av utländskt ursprung. Med det enda skälet att dom var av just utländskt ursprung. Allt som ett resultat av det hat som sprids på nätet. Ett hat mot andra som inte överensstämmer med den egna idealet och som är obeskrivligt.

Jag kan inte annat än rekommendera att ni läser allt som i dagens tidningar skrivs om händelsen. Som skriver om vad som ledde fram till händelsen. Om vad som hänt efter händelsen. I stort sett all media har idag ägnat stort utrymme åt en tillbakablick och försökt att förklara hur något sådant hemsk kan hända. Vad gör vi för att något sådant inte händer igen?

Jag hade tänkt att jag skulle avsluta med en lång rad av länkar till artiklar, ledare, krönikor osv som publicerats i dagens seriösa media. Jag har sysselsatt mig med att läsa en hel del genom att surfa runt på en mängd olika sajter under dagen. Alla tar upp det som hänt. Men konstaterade till slut att det blir bara en enda lång lista med frossande i hemskheter.

Ja, förutom de högerextrema sajter som finns. Allt från SD-anknutna till ännu värre. Här uppmärksammas händelsen inte alls. Det stämmer väl inte med det publicistiska intresset. Dom fortsätter bara att sprida sitt hat.

Inga kommentarer: