söndag 11 juli 2021

Kriget bara fortsätter

» Bara vi slipper flyktingar.

Afghanistan har meddelat att dom en tid framåt vägrar att ta emot personer som tvångsutvisas till Afghanistan. Situationen i landet är så kritisk att man inte kan ta emot dom. Sedan USA bestämt sig för att dra sig ur det längsta krig som USA varit inblandat i någonsin är läget mer kritiskt i Afghanistan är på länge.

Medan USA drar sig ur med svansen mellan benen går talibanerna till offensiv. De afghanska regeringsstyrkorna har svårt för att bjuda tillräckligt motstånd. Landet har befunnit sig i krig i mer än 40 år. Egentligen inget annat än ett slagfält för kampen mellan Sovjet och USA och kampen mellan olika muslimska riktningar. Dom som fått betala för detta ständigt pågående krig om makten är den afghanska befolkningen.

Jag läste i dagens Helsingborgs Dagblad en skildring av hur den afghanska armén för en vecka sedan möttes av att den amerikanska militären helt plötsligt lämnat den stora militärbasen Bagram utan att meddela den afghanska militären i förväg. Dom möttes av militärfordon som bara lämnats, ibland med startnyckeln kvar, enorma livsmedelsförråd som bara lämnats osv.

Nu återstår för den afghanska militären att försöka stå emot en talibansk offensiv. Egentligen utrustades dessa talibanska styrkors föregångare från början just av USA. Efter den sovjetiska "ockupationen" 1979 då Sovjetunionen gick in i Afghanistan för att skydda den kommunistiska diktaturen i landet satsade USA genom sina bulvaner som Saudiarabien på att beväpna mujahedin för att störta den sovjetiska ockupationen. 10 år senare drog sig Sovjetunionen tillbaka efter ett krig som kanske skördade upp till 2 miljoner liv och 6 miljoner flyktingar i grannländerna Iran och Pakistan.

KArta över Afghanistan

Det är från dessa flyktingläger i främst Iran som en mycket stor del av de flyktingar som kommit till Sverige har kommit. Unga killar som i många fall levt hela sina liv i dessa flyktingläger i Iran och aldrig har varit i Afghanistan där krigandet bara fortsatt och fortsatt och nu fortsätter. Olika stormakter och grannländer stödjer den sittande regimen och andra stormakter och grannländer stödjer andra grupper i landet som slåss om makten. Allt i ett aldrig sinande mördande.

Men vi har bestämt att Afghanistan är säkert. Inte för att Afghanistan är säkert utan för att vi inte vill ha några flyktingar. Vi vill sända signaler om att det inte är lönt att försöka ta sig till oss i väst. Det är bättre att man stannar i flyktinglägren i 10 år till. Eller 20 år till...? För några utsikter för att det ska bli fred i Afghanistan finns det inte.

Det är snart 20 år sedan USA:s försvarsminister Donald Rumsfelt deklarerade att en internationell fredsbevarande styrka på maximalt 5.000 man skulle se till att ordningen återställdes i landet. 10 år senare fanns det 130.000 utländska soldater från 50 länder i Afghanistan för återställa ordningen. Dom drar sig nu ur - utan att det återställts någon ordning. Men USA har konstaterat att det inte leder någonvart. USA:s längsta krig någonsin, längre än Koreakriget, längre än Vietnamkriget, längre än Världskrigen är slut - för USA.

De som lider är det afghanska folket. Men bara dom inte kommer hit så är det i sin ordning!

Läs:
Afghanistan slutar ta emot utvisade. - SVT
Afghanistan pausar mottagandet av tvångsutvisade från EU-länder. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: