söndag 4 juli 2021

Hotet kommer från?

» IT är INTE Lösningen.

En hackerattack (uppenbarligen i utpressningssyfte) mot den amerikanska IT-leverantören Kaseya fick svåra effekter för företag som var kunder hos Kaseya, som Visma EssCom. Dom är kund fast dom har tydligen sålt verksamheten till Extenda Retail. I slutändan så har tydligen hackerattacken mot Kaseya drabbat ett tusental olika företag runt om i världen. Här i Sverige har det blivit tydligt eftersom Coop tvingats stänga de flesta butikerna i hela landet. Det har helt enkelt inte gått att ta betalt av kunderna. Även i dag håller de flesta Coop-butikerna stängt även om man kunnat öppna upp så smått. Tydligen måste varenda dator i butikerna manuellt startas om.

Coop är inte ensamma drabbade
Men, som sagt, Coop är inte ensamma om att ha drabbats. Apoteket Hjärtat, ST1 osv hör till de kedjor i Sverige som fått stora problem. Runt om i världen är alltså ett tusental företag drabbade. Det hela pekar på hur känsligt det allt mer datoriserade samhället är. Hackare som gör det här av skäl som är allt ifrån att dom bara tycker att dom är duktiga till att det är en ren affärsverksamhet att pressa pengar från företag. Mycket ofta erkänner företagen inte ens att dom drabbats utan betalar snällt och håller tyst. Effekten blir att skurkarna känner att det är en lönsam affär och fortsätter med affärsverksamheten.

Jag för min del har dragit slutsatsen att jag gör så gott jag kan för att inte bli helt beroende av IT-systemen. Jag vägrar lägga hela mitt liv i en mobiltelefon. Jag tror inte på det helt uppkopplade hemmet. Visst kan det vara lockande att kylskåpet själv kan beställa ny mjölk när mjölken börjar ta slut. Mindre roligt är om grannen hackar kylskåpet och bestämmer sig för att beställa 20 liter yoghurt istället för 2 liter mjölk!

Att se till att jag har kontanter hemma om affärens kortterminaler inte fungerar är ingen nytta om man i affären inte ens kan öppna kassalådan eftersom låssystemet har hackats.

Låt oss plocka upp det här problemet till en högre nivå. Vi satsar miljarder och miljarder på att köpa stridsflygplan, luftvärn, stridsvagnar, ubåtar osv. Men det räcker för en ond fiende att hacka datorsystemen så kan vi inte öppna dörren till stridsledningen, vi kan inte betala vår mat, vi kan inte tanka våra bilar, vi kan inte ringa samtal osv. Listan kan göras lång.

Det finns kanske viktigare saker än pang-pang att satsa på för vår säkerhet?

Läs:
Coops kassahaveri uppmärksammas internationellt. - SVT

Inga kommentarer: