fredag 9 juli 2021

Massmorden i Midsomer

» Lugna fridfulla Sverige.

Gillar ni att titta på brittiska polisdeckare? Jag gör det i varje fall! Midsomer, Frost, Morse osv. Jag tittar hellre på brittiska serier än amerikanska serier. Brittiska serier är ofta mycket mer sofistikerade medan amerikanska i allt för stor utsträckning är action och pang på rödbetan. Börjar man dessutom som er bloggare att bli lite glömsk så kan man se gamla avsnitt igen. Jag har ändå glömt vem som var skyldig!

Ulf Kristersson (M) är beredd
Men ni har väl precis som jag döpt om "Morden i Midsomer" till "Massmorden i Midsomer". Visst känns det som om Midsomer är extremt våldsutsatt. Massmördare på massmördare ute på den engelska landsbygden! Men, det är faktiskt inte så illa som det verkar.

Statistikerna har räknat fram att det sker i snitt 2,6 mord per avsnitt av Morden i Midsomer. Faktum är dock att Midsomer omfattar ett helt brittiskt grevskap. Även om det naturligtvis är påhittat. Sajten Iheartbritishtv har räknat fram att mordfrekvensen i detta påhittade grevskap (om man antar att det är lika stort som Oxfordshire) ligger på 3,2 mordoffer per 100.000 innevånare. Detta kan t.ex. jämföras med USA där antalet mord ligger på över 5 per 100.000 innevånare.

Å andra sidan kan man jämföra med Sverige. Här har ju partiledaren för landets näst största parti och tillika kandidat till statsministerposten efter nästa val (jag pratar alltså om Ulf Kristersson) hävdat att det skjuts ihjäl folk nästan varje dag. Låt oss därför göra en liten jämförelse med Sverige. Enligt BRÅ hade vi förra året 124 fall av det som kallas dödligt våld. Detta ger, om vi antar att det bor lite drygt 10 miljoner i Sverige, en mordfrekvens på 1,2 mord per 100.000 innevånare.

Detta ger följande jämförelsesiffror:
Sverige - 1,2 mord/100.000
Midsomer - 3,2 mord/100.000
USA - 5,4 mord/100.000

Vi kan alltså konstatera att Ulf Kristersson ska vara mycket tacksam för att han inte bor i Midsomer. För att inte tala om att bo i USA. Uffe ska vara tacksam för att han bor i det lugna och fridfulla Sverige!

Inga kommentarer: