fredag 16 juli 2021

Moderaterna är välkomna på barrikaderna

» Någon skam känner dom inte.

Efter att USA (och dess allierade) dragit sig tillbaka från Afghanistan har situationen kraftigt försämrats. Talibanerna utnyttjar det tomrum som uppkommit till att stärka sina ställningar. De afghanska regeringsstyrkorna har inte tillräcklig kraft att sätta emot.

I det läget har Afghanistan vädjat till EU-länderna att pausa tvångsutvisningar av asylsökande som fått Nej. Man kan helt enkelt inte säkra tryggheten för landets innevånare. Afghanistan har varit i krig i 40 år nu. Det är ett av världens farligaste länder. Trots detta ansåg Migrationsverket att Afghanistan är ett säkert land att utvisa och avvisa människor till.

Det finns en överenskommelse med regeringen i Afghanistan om att man ska ta emot de flyktingar som avvisas tillbaka till Afghanistan. Fast "tillbaka till Afghanistan" är ett uttryck som kan ifrågasättas. De flesta unga killarna har i princip aldrig varit i Afghanistan. Dom har vuxit upp i flyktingläger i grannländerna. Främst i Iran. Men det finns en överenskommelse att myndigheterna ska ta emot ungdomarna när dom kommer till Afghanistan. Fast det där med att Afghanistan är säkert ska tas med en nypa salt. De flesta utvisningarna till Afghanistan sker på så vis att flera EU-länder chartrar ett flygplan och hämtar upp flyktingar i flera länder och fyller flygplanet innan man flyger till Kabul. Där ska alltså de afghanska myndigheterna möta upp och ta emot ungdomarna. Men det händer ofta att säkerhetsläget är sådant i Kabul att de som ska ta sig till flygplatsen helt enkelt inte vågar göra detta. Samtidigt kan den personal från EU-länderna som följer med på flygningen vägra att ens lämna flygplanet på flygplatsen. Det är inte säkert, dom oroas för sin säkerhet.

Men Afghanistan är säkert att utvisa till...

Karta över ett krigshärjat land
Nu har Moderaterna reagerat på Afghanistans vädjan om uppehåll i utvisningarna eftersom säkerhetsläget har försämrats kraftigt. Moderaterna tycker att Sverige ska dra in allt bistånd till Afghanistan om man inte tar emot de som utvisas.

- "Vi behöver ha fungerande utvisningar till Afghanistan. Både av dem som fått nej på sin asylansökan och de som dömts till utvisning för brott. Man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten. Och det tycker jag att regeringen nu bör överväga."

Så motiverar moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard Moderaternas ståndpunkt. Observera orden: - "Vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten." Det här måste innebära att Moderaterna nu ändrat ståndpunkt när det gäller de svenska medborgare som sitter fängslade i läger i Syrien misstänkta för samröre med IS. Om vi enligt Folkrätten är skyldiga att ta emot våra medborgare så är det väl bara att göra det - omedelbart. Eller är det så att Folkrätten bara gäller när Sverige ska ställa krav, inte när Sverige ska uppfylla sådana krav?

Nu är det ju så att Maria Malmer Stenergard helt har köpt det sverigedemokratiska främlingshatet och rasismen hos SD. I ett Twittersvar till en miljöpartist skriver Maria: - "Vad vill du då säga till de våldtäktsoffer som får se sina förövare fortsätta gå omkring på Sveriges gator - trots utvisningsbeslut?" Som om just afghanska killar skulle vara överrepresenterade. De flesta våldtäkter begås av helt vanliga infödda svenskar. Vad ska du göra med dom?

Skäms Maria Malmer Stenergard!

Dock all heder till Migrationsverket som dragit slutsatsen att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats så allvarligt att det inte är säkert att utvisa och avvisa människor dit. Fast det struntar nog Maria Malmer Stenergard, som hör hemma i SD!

Läs:
Ministerns svar efter M:s krav om Afghanistan. - Expressen
Utvisningar till Afghanistan stoppas. - SVT

Inga kommentarer: