lördag 24 juli 2021

Några korta funderingar

» Vår värld.

♥.  Gårdagens fundering (tyckeri på Sventyckerska) handlade om att domarna nu fallit i Allra-rättegången. Alexander Ernstberger dömdes till sex år i fängelse och hans kompisar fick mellan fyra och fem år i fängelse. Dessutom handlar det om nästan tvåhundra miljoner i skadestånd. Det blir ett lite annat liv för Alexander än det tidigare i 50 miljoners villan i Lidingö som han köpte för intjänade pengar på Allra-bedrägerierna. Det blir nog mindre än de 250 kvadratmetrarna under några år... Fast att lämna lyxlivet verkar bli svårt. Det sista Alexander Ernstberger gjorde innan domen föll var ett köpa en Porsche 911 Targa 4S. Precis vad man behöver om man ska sitta 6 år bakom galler!

♥.  I förrgår var det exakt 10 år sedan vi i de nordiska länderna drabbades av det värsta terrordådet i vår moderna historia. Den norska högerextremisten Anders Behring Breivik sprängde först en kraftig bomb i centrala Oslo i regeringskvarteren som dödade 8 personer. Efter det körde han ut till ön Utøya där norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund har en kursgård. Där gick han runt och sköt kallblodigt ihjäl sammanlagt 69 ungdomar. En ensam högerextremistisk massmördare med fler döda än vad alla andra terrordåd i de nordiska länderna skördat sammanlagt. Fler döda än vad gängvåld i Sverige skördar. Ett kallblodigt mördande som inte går att förstå.

Anders Behring Breivik var tidigare medlem i det norska Fremskrittspartiet. Ungefär den norska motsvarigheten till vårt eget Sverigedemokraterna. Men han blev utesluten ett par år innan efter att inte ha betalt medlemsavgiften. Likheterna mellan Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet är att båda är rasistiska och populistiska missnöjespartier. Skillnaderna är att Fremskrittspartiet inte har de nazistiska rötter som Sverigedemokraterna har utan är snarast ett rent missnöjesparti i grunden. Fremskrittspartiet blev långt tidigare insläppta i den borgerliga värmen i Norge. Det dröjde lite längre för de svenska högerpartierna att släppa in SD i värmen, allt för att lättare få Makten. I Norge släppte de borgerliga högerpartierna in FrP i regeringen redan från 2013. Ett par år efter Utøya. Hur som helst finns det skäl till varför SD-anknuten media i Sverige inte har haft något större intresse av att uppmärksamma 10-års minnet av Breiviks terrordåd. Det går ju liksom inte ihop med SD:s historiebeskrivning.

♥.  Ibland får man slutligen ett gott skratt när man läser vad meningsmotståndare skriver. I dagens SvD har vi begåvats med en ledarartikel skriven av Lena Andersson som ger mig lite skratt. Hon är bland annat lite upprörd över att vi går omkring i de fina affärerna med gamla skrynkliga systemkassar, smutsiga tygkassar och egna hemvävda saker istället för de smakfulla emballage vi tidigare bjöds på. Usch ja! För att inte tala om hur vi klär oss på stan: - "Fäderna klär sig som sina små söner. Plaggen är från sportbutik och syftar mer till bekvämlighet och praktisk nytta än till att ge sina bärare en proper framtoning som döljer mer än framhäver." Usch ja, man har kläder som är bekväma och praktiska istället för ge en proper framtoning! Skandalöst!

Läs:
Ernstberger köpte sportbil bara dagar innan domen. - Aftonbladet
Därför vantrivs jag i kulturen. - Lena Andersson i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: