fredag 30 juli 2021

Låt hela Sverige leva

» Behåll både service och jobbmöjligheter.

Jag såg på de lokala TV-nyheterna ett reportage från en av Nordvästskånes mindre kommuner - Perstorp. Det handlade om hur den lokala servicen urholkas på småorterna. I Perstorps kommun finns idag t.ex. inget fysiskt bankkontor kvar. All offentlig service har samtidigt snart lämnat de flesta kommuner. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skattemyndigheten, Posten, Polisen och så vidare. Alla drar dom in den personliga och lokala servicen och koncentrerar sin verksamhet till de större städerna. Om man ens finns på mer än ett ställe i hela landet? Läs i Stockholm.

Låt hela Sverige leva
Det handlar inte bara om att servicen försvinner. Samtidigt försvinner arbetstillfällen från de mindre kommunerna. Den som skaffar en utbildning och vill jobba inom offentlig service hänvisas till att pendla till storstan. Eller helt enkelt flytta dit. Samtidigt utarmas även all annan service från småkommuner. Det här är en centralisering som pågått under lång tid och som bara fortsätter att accelerera. Samtidigt har vi i Coronatider fått en tendens att vi ska sitta hemma och jobba. Men kontoret ska ligga i storstaden. Där olika verksamheter ska bygga nya stora kontorskomplex på dyr och eftertraktad mark. Samtidigt står det fullt med tomma lokaler ute i småkommunerna.

Allt bygger på tron att allt ska ske digitalt och att stordrift alltid är effektivare. Men ger det bättre service? Är det bättre för en arbetssökande att det inte finns ett kontor där man kan få träffa en levande människa? All den eventuella service man kan få sker via telefon, mejl, appar och epost. Är det bättre för en sjukskriven person att aldrig få träffa sin handläggare? Allt sker digitalt! Är det bättre för en handläggare av ett ärende om att bevilja Sjukersättning att slippa träffa den person det handlar om? Att fatta ett beslut enbart baserat på papper som kommit in digitalt och läses på en bildskärm? Hade det inte känts mycket mer tillfredsställande att få se den person öga mot öga som man ska fatta ett livsavgörande beslut om? Jag är övertygad om att vi hade haft en mycket lägre nivå av ifrågasatta och överklagade beslut om beslutsfattaren hade träffat den som söker en förmån!

Hade vi haft en ännu lägre nivå av brottslighet om inte tidigare borgerliga regeringen hade genomfört en ny polisorganisation som innebar just en centraliserad organisation. Poliserna är koncentrerade till stora centrala poliskomplex. Ute i landet ser du aldrig en polis om hen inte sitter i en polisbil och kör förbi på utryckning. När såg du senast en polis utanför polisbilen? Här i Åstorp där jag bor (en kommun med dryga 16.000 innevånare) kan jag inte minnas när jag senast såg en polis komma gående med mer än 2 meter till polisbilen. Fotpatrullerande poliser som vanliga människor kan föra ett samtal med existerar inte. Lokala poliser som lär känna orten och människorna. Finns dom? Finns det någonsin en polis ute i samhället på andra uppdrag än på utryckning?

Det finns en polisstation i Åstorp. Polisskylt och en dörr i ett relativt nybyggt hus. Polisstationen har funnits där sedan huset byggdes. Men är det öppet för allmänheten? Jag tror i princip aldrig att det varit öppet! Det händer att det kommer en polisbuss och parkerar på torget och öppnar dörren. När det står en polisbil parkerad utanför poliskontoret (eller parkerad på baksidan) så handlar det nog om att poliser behöver gå på toaletten eller tar en fika/lunchrast och råkar befinna sig nära Åstorp.

Senaste myndighet att helt lämna Åstorp är Posten - ja Postnord alltså. Dom har ju inte haft någon möjlighet för allmänheten att nå dom, men det har funnits en central för brevbärarna osv. Den har dom nu lämnat och lokalen står tom. Brevbärarna utgår väl från Helsingborg numera och kommer och delar ut post varannan dag. Jag säger inte så mycket om varannandagsutdelningen. Konkurrenten Bring Citymail kommer bara var fjärde dag. Om det är tänkt att det ska råda fri konkurrens så får ju Maud Olofssons skapelse Postnord anpassa sig till verkligheten. Sedan råder det ju i praktiken inte fri konkurrens. Bring Citymail kan ju nöja sig med att plocka russinen i kakan. Dom tar bara emot massbrev osv och delar som sagt ut denna var fjärde dag. Du kan inte själv skicka ett brev till moster Agda i Sunne eller skriva till statsminister Stefan Löfven i Stockholm och skicka ditt brev med Bring Citymail. Den typen av olönsam post befattar sig Citymail inte med. Det ansvaret får Postnord ta.

Det är dags att ifrågasätta den centralisering av servicen till medborgarna som sker. En centralisering som totalt utarmar mindre orter. Inte bara försvinner servicen, även jobbmöjligheterna försvinner. Det är dags att ifrågasätta om det alltid blir effektivare för att man koncentrerar 1.000 personer i en stor kontorsskrapa på dyr mark i storstäderna.

Låt HELA Sverige leva! Ett möte öga mot öga är långt mycket mer värt än några kryss på ett inmatningsformulär på en webbsida.

Inga kommentarer: